Leider Nigeria neemt burgers op in regering

LAGOS, 24 NOV. De nieuwe militaire machthebber van Nigeria, generaal Sani Abacha, heeft drie invloedrijke burgers benoemd in een overgangsregering, de 'voorlopige regerende raad'. De raad is vanmorgen geïnstalleerd.

Een van hen, Baba Gana Kingibe, was eerder de kandidaat voor het vice-presidentschap van Moshood Abiola, de winnaar van de geannuleerde verkiezingen in juni.

Kingibe zal in de raad de positie van minister van buitenlandse zaken bekleden. De andere twee burgers in de raad zijn de invloedrijke mensenrechtenadvocaat Olu Onagoruwa, die minister van justitie wordt, en Alex Ibru, de uitgever van de Nigeriaanse Guardian, een van de meest gerespecteerde kranten in Nigeria. Ibru wordt minister van binnenlandse zaken. Zowel Kingibe als Onagoruwa en Ibru hebben zich de afgelopen weken sterk gemaakt voor voortzetting van het democratiseringsproces in Nigeria.

De rest van de elf leden tellende regerende raad bestaat uit militairen. Abacha zelf zal behalve het voorzitterschap de positie van minister van defensie bekleden. Nigeria's tweede man in de legerhiërarchie, Oladipo Diya, is benoemd tot vice-voorzitter van de raad en hoofd van de strijdkrachten. Diya lichtte de bedoelingen van de nieuwe regering gisteren toe in een toespraak tot hoge militairen die werd uitgezonden op de staatsradio. In zijn ongebruikelijk openhartige rede spuide Diya felle kritiek op het moreel van het Nigeriaanse leger, dat tijdens het achtjarige bewind van Babangida sterk zou zijn gedaald. “Onze landgenoten zijn de militaire regimes zat”, zei Diya. “De laatste zeven jaar waren jaren van frustratie en walging. Het leger is een symbool geworden van corruptie, gebrek aan discipline en wantrouwen.” Diya toonde begrip voor de afkeer van de Nigerianen voor het leger. “We zullen onszelf zuiveren en het goede voorbeeld geven”, aldus Diya. (Reuter, AFP)