Kosto: controle jeugdinrichting

DEN HAAG, 24 NOV. Staatssecretaris Kosto (justitie) gaat met toestemming van de Tweede Kamer een wet maken die justitie de bevoegdheid geeft bij misstanden in te grijpen bij particuliere jeugdinrichtingen.

Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer tijdens het debat over de particuliere jeugdinrichting De Dreef in Rekken. De Dreef kwam onlangs in opspraak, toen bekend werd dat sommige personeelsleden pupillen hadden geslagen. Eerder bleek dat onenigheid over de pedagogische aanpak van de docenten bestond tussen het bestuur van de inrichting en de bijbehorende Koningin Wilhelminaschool. Over particuliere inrichtingen heeft Justitie geen zeggenschap. Het enige sanctiemiddel is intrekken van subsidie. Kosto wil daarom een wettelijke bevoegdheid om afspraken te maken met de besturen over het behandelplan voor de pupillen, de kwaliteit van het personeel en het beheer van de financiën.