Kabinet Antillen verliest meerderheid in Staten

WILLEMSTAD, 24 NOV. De coalitieregering van de Antillen is gisteren door het opzeggen van de steun van de Bonaireaanse partij UPB haar meerderheid in de Staten kwijtgeraakt. Ook het parlementslid Beto Thomas heeft gisteren gezegd het kabinet niet meer te steunen.

Het kabinet stelt nu pogingen in het werk toch een meerderheid in de Staten te krijgen. Er worden gesprekken gevoerd met de oppositiepartij SI en de PDP van Sint Maarten. Als de besprekingen geen resultaat opleveren, wordt verwacht dat premier Liberia nog vandaag het ontslag van het kabinet indient.

De UPB en Thomas kwamen tot hun besluit nadat vorige week bij het op Curaçao gehouden referendum gebleken was dat de meerderheid van het volk het behoud wil van de huidige Antilliaanse federatie. Zowel de UPB als Thomas verklaarde voorstander te zijn van een zakenkabinet dat aanblijft totdat op 25 februari nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Thomas, die de afgelopen 16 jaar in het bestuur van premier Liberia's NVP heeft gezeten, heeft zich tijdens de referendum-campagne voorstander getoond van het behoud van de huidige Antilliaanse federatie. Evenals de andere politieke partijen streefde ook de NVP ernaar dat Curaçao een apart land binnen het koninkrijk zou worden.

Een maand geleden wankelde het kabinet-Liberia al toen na het wegvallen van Claude Wathey's DP van Sint Maarten ook de UPB geen zin meer had door te gaan met de PNP van Liberia. UBP-leider Ellis werd alsnog overgehaald om in elk geval tot na de Toekomst Conferentie zijn steun te blijven geven en het resultaat van het referendum af te wachten. Premier Liberia besloot toen dat het parlement rond de jaarwisseling demissionair zou worden en de nieuwe Statenverkiezingen op 25 februari konden worden gehouden.