Invoertarieven in Rusland fors omhoog

MOSKOU, 24 NOV. De Russische regering is bezig de importtarieven op onder andere auto's, alcohol en sigaretten geleidelijk te verhogen. Dat zei vice-premier Jegor Gajdar gisteren op een persconferentie. De verhogingen zijn bedoeld om de Russische industrie te beschermen tegen buitenlandse concurrentie en kunnen de tarieven doen oplopen tot 250 procent.

Gajdar, die te boek staat als aanhanger van de vrije markt, sprak zich uit voor bescherming van de noodlijdende Russische industrie. “In 1992, toen de winkels leeg waren en allerlei produkten schaars waren, hebben we importbeperkingen voor zes maanden opgeschort. Sinds de zomer zijn we bezig deze tarieven weer te herstellen. De binnenlandse markt moet, binnen redelijke grenzen, worden beschermd.”

De uitspraak van Gajdar wordt door sommigen in verband gebracht met de komende parlementsverkiezingen. Gajdar, leider van de meest hervormingsgezinde partij bij de verkiezingen, wordt vaak verweten 'Rusland aan het Westen te verkopen'. “De tendens naar meer protectionisme zal voorlopig wel blijven groeien in de Russische politiek”, zo waarschuwde hij gisteren.

De invoertarieven op pure alcohol zijn vorige week verhoogd van 90 tot 250 procent, die op likeur van 85 naar 150 procent, die op sigaretten van 50 naar 100 procent en die op auto's van gemiddeld 30 naar 60 procent. Westerse handelaren in Moskou reageerden gisteren verontrust. Een vertegenwoordiger van Ford: “Het is zo teleurstellend dat ik er weinig over te zeggen heb, behalve dat ik veel klanten ga verliezen.” Zijn collega bij Fiat vreest dat de verdubbeling van de invoertarieven het einde betekent van de verkoop van zijn auto's.