'Ik kan iedereen recht in ogen kijken'

MAASTRICHT, 24 NOV. Als jongetje van vijf bivakkeerde hij in 1957 al op de staantribune van MVV, de afgelopen vier jaar kende hij het comfort van de bestuurskamer. Aan de glorie kwam zaterdag plotseling een einde. MVV-voorzitter dr. Karl Dittrich werd voor drie dagen opgesloten in de kille verhoorkamer van justitie. “Drie dagen in een hokje van 2,5 bij 2,5 meter - dat is een indringende ervaring. Als je iets op je kerfstok hebt, kun je die last misschien wel dragen. Ik heb me suf gepiekerd wat ik verkeerd gedaan zou kunnen hebben.”.

Dittrich is weer vrij, hij heeft vanmorgen zijn kinderen al weer naar school gebracht en was om negen uur present op zijn werk. Als lid van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Limburg verdedigt hij morgenavond de begroting van de instelling, voor hem een hoogtepunt in de jaarlijkse bestuurscyclus. “Daar heb ik enorm veel zin in”, zegt Dittrich monter.

Over 'de affaire' die heel Maastricht in zijn ban houdt, wil hij geen enkele inhoudelijke mededeling doen, noch over de verhoren, noch over de bewering van de vroegere MVV-administrateur W.K. dat de club in 1991 FC Utrecht omgekocht zou hebben. “Zolang er nog geen officiële aanklacht is, zeg ik niets. Bovendien zitten er nog mensen vast.”

Dittrich zegt “iedereen recht in de ogen te kunnen kijken”. Hij heeft de afgelopen dagen weer steun ondervonden. “Ik heb nog nooit zoveel bloemen thuis gekregen.” Ook binnen de universiteit lijkt de affaire hem egen enkele schade te berokkenen. Het heeft hem niet gestoord dat hij als verdachte met een gerenommeerde maatschappelijke status, als man die bij uitstek een brug kon slaan tussen de universteit en de plaatselijke burgerij, in sommige media niet met initialen maar met zijn volledige naam is genoemd. Bovendien heeft juist hij zich opgeworpen als strijder tegen de sfeer van “achterkamertjes, waar Limburgse politici in een lucht van bier en sigaren zaken met elkaar doen”. Met die slogan bracht hij destijds zijn wetenschappelijk onderzoek aan de juridische faculteit aan de man. In 1981 kwam hij daar werken als kwartiermaker van de nieuw op te richten juridische faculteit. De man die hem uit Leiden had meegebracht, was de huidige staatssecretaris van onderwijs, mr. J. Cohen. Hun vriendschap is sindsdien stevig verankerd.

“Ach, je hebt als voorzitter toch een semi-publieke functie”, zegt Dittrich. “Bovendien: ik heb niets te verbergen.” Wat Dittrich kwelt is de automatische koppeling die in de publiciteit wordt gelegd tussen zijn functie aan de universiteit en zijn voorzitterschap van MVV. “Dat heeft helemaal niet met elkaar te maken. MVV, dat is een hobby. Liefdewerk oude papier. Hier maak ik mijn uren.” Niettemin zal Dittrich zich de komende tijd bezinnen op zijn 'hobby'. “Wat ik zal doen, hangt af van wat justitie uiteindelijk op tafel legt.”

Volgende week dinsdag staat hij als MVV-voorzitter wer voor zijn eerste krachtproef: de ontmoeting met de sponsors. Een ontmoeting die vier keer per jaar plaats heeft, maar die nu in het teken zal staan van de wrange actualiteit. Sponsor Ahrend BV heeft deze week de steun aan de Maastrichtse club onmiddellijke gestaakt. Dittrich: “Ik wil eerst meet van de motieven van Ahrend weten voordat ik me daarover uitlaat.” Hoofdsponsor Sphinx laat wacht de ontwikkelingen af.

Zaterdag, als MVV thuis tegen FC Groningen speelt, is Karl Dittrich weer op de tribune te vinden. Al in zijn schooltijd was hij een hele fanieke rechtsback. “Ik kon goed schoppen uitdelen, maar ook goed incasseren.”

    • Harry Meijer
    • Jacques Herraets