Grote fusie handelaren in aardappelen

EMMELOORD, 24 NOV. Twee grote Nederlandse handelshuizen in aardappelen bereiden een fusie voor. Het bedrijf Wolf & Wolf in Lelystad (dochter van Cebeco Handelsraad) en de coöperatie Agrico in Emmeloord willen halverwege volgend jaar de handel in pootaardappelen onderbrengen in een nieuw bedrijf.

Volgens directeur C. Van Arendonk van Agrico wordt met de krachtenbundeling kostenbesparing en positieverbetering op de internationale markt beoogd.

Nederland is een belangrijke exporteur van pootaardappelen. Agrico verhandelt jaarlijks 260.000 ton pootgoed en Wolf & Wolf 120.000 ton. Daarmee verhandelen beide bedrijven, waarbij meer dan 2.000 aardappeltelers zijn aangesloten, circa 40 procent van alle Nederlandse pootaardappelen.

De markt voor pootaardappelen zit momenteel in het slop door de toegenomen concurrentie. Over de oogst van 1992 behaalde Agrico nog een omzet van 126 miljoen gulden, tegen 192 miljoen in 1991.

Volgens directeur Van Arendonk is het de bedoeling volgend jaar een produktcoöperatie op aandelen op te richten volgens het model Agrico. Zowel Agrico als Wolf & Wolf worden ondergebracht in de nieuwe coöperatie. Cebeco Handelsraad, nu voor 70 procent eigenaar van Wolf & Wolf, zal een minderheidsaandeel krijgen in de coöperatie. De meerderheid van de aandelen blijft bij de telers, aldus Van Arendonk.