Fiat schrapt volgend jaar vijfduizend arbeidsplaatsen

ROME, 24 NOV. Het Italiaanse autobedrijf Fiat wil volgend jaar 5.000 arbeidsplaatsen opheffen wegens de crisis op de internationale automarkt. Dat komt overeen met 5 procent van het totale werknemersbestand. Dit is gisteren in vakbondskringen in Rome bekend geworden. Fiat was tot nu toe een van de weinige autoproducenten waar nog geen massale ontslagen zijn gevallen.

Volgens de vakbonden is Fiat ook van plan om nog eens 7.000 tot 10.000 werknemers tijdelijk op straat te zetten, gedurende verschillende periodes volgend jaar. Het is de eerste keer sinds tien jaar dat Fiat grote aantallen mensen ontslaat.

Het bedrijf wilde gisteren geen commentaar geven op de berichten, maar bevestigde wel dat de bonden zich baseren op betrouwbare informatie. Fiat heeft gisteren een ontwikkelingsplan voor de komende drie jaar met de bonden doorgesproken.

Fiat voorziet forse verliezen over 1993. De produktie ligt dit jaar niet hoger dan 1,1 miljoen auto's, terwijl het concern een capaciteit heeft van 2 miljoen auto's per jaar.

In Italië werken er 95.000 mensen, in het buitenland heeft het bedrijf nog eens 40.000 mensen in dienst. De ontslagen vallen vooral onder het administratieve personeel.