Duitsland vermindert troepen in Somalië

BONN, 24 NOV. In de komende weken wordt de 1700 man sterke Duitse bijdrage aan de VN-actie in Somalië tot 1300 teruggebracht. Dit besluit heeft het Duitse kabinet gisteravond genomen. Een definitieve beslissing over de vraag of de deelneming aan het VN-werk in Somalië na 31 maart 1994 wordt voortgezet zal midden december worden genomen.

Onder leiding van kanselier Helmut Kohl werd gisteravond een compromis gevonden tussen de ministers Klaus Kinkel (buitenlandse zaken, FDP) en Volker Rühe (defensie, CDU), die al wekenlang ruzieën over de vraag of, wanneer en in hoeverre het Duitse VN-contingent zal worden teruggetrokken. Rühe heeft Kinkel enkele weken geleden geërgerd door, zonder dat daarover al een formeel besluit genomen was, het vertrek van alle Duitse militairen uit Somalië vóór 31 maart aan te kondigen. Hij verwees daarbij op een soortgelijk besluit van de VS en op de omstandigheid dat de Duitse eenheid haar hoofdtaak - het verlenen van logistieke steun aan enkele duizenden Indiase militairen - niet kan vervullen omdat India zijn aangekondigde contingent niet naar Somalië heeft gezonden.

Na een boze reactie van Kinkel - “ik bepaal het buitenlands beleid, niet de heer Rühe” - had Kohl zijn minister van defensie al op de vingers getikt door een woordvoerder te laten verklaren dat er nog niets was besloten. Zij het dat Kohl die woordvoerder erbij liet zeggen dat de beslissing waarschijnlijk wel zo zou uitvallen als Rühe had gezegd.

Voor Kinkel, die FDP-voorzitter is en in zijn eigen partij wordt gekritiseerd omdat hij “te weinig profiel” zou vertonen, is de kwestie niet alleen daarom van belang. Hij weet dat behalve de SPD ook groepen in de FDP de deelneming aan het VN-werk in Somalië niet gedekt achten door de grondwet. Bovendien vreest Kinkel, die sinds een paar maanden internationaal actie voert om Duitsland een vaste plaats in de Veiligheidsraad te laten krijgen, dat een (te) vroeg besluit om de bijdrage aan de Somalië-operatie te beëindigen die campagne zou kunnen schaden.