Binnenlands produkt stijgt 0,5 procent

ROTTERDAM, 24 NOV. Het volume van het bruto binnenlands produkt (bbp) is in het derde kwartaal van dit jaar 0,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bbp in de eerste negen maanden blijft hiermee op het niveau van een jaar geleden.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekend gemaakt. De ontwikkeling van het bbp is in overeenstemming met eerdere voorspellingen het Centraal Planbureau en van economen die uitkwamen op een groei tussen 0 en 0,5 procent. “De economische groei in Nederland blijft dus laag”, aldus het CBS.

De groei zou 0,2 tot 0,3 procentpunt lager zijn uitgekomen als de Nederlandse aardgasproduktie buiten beschouwing wordt gelaten, aldus het CBS. De produktie van aardgas is in het derde kwartaal flink opgelopen. Deze stijging houdt volgens het CBS geen verband met de conjunctuur. Voor de beoordeling van de economische groei kan de aardgaswinning beter buiten beschouwing worden gelaten. Een woordvoerder zei dat de oplopende gasproduktie voornamelijk een gevolg was van de het slechte zomerweer.

De prognoses van economen voor het bbp was gebaseerd op de 2,2 procents groei van de consumentenbestedingen in het derde kwartaal. Dat cijfer werd vorige week bekend gemaakt. De verwachting is dat de consumentenbestedingen in het vierde kwartaal minder snel zullen groeien als gevolg van teruglopende autoverkopen. Die zijn juist weer een gevolg van een belastingmaatregel eind vorig jaar, waardoor toen veel consumenten en bedrijven besloten tot versnelde aankoop van auto's. Voor het gehele jaar verwachten het CPB en economen een gelijk of iets hoger binnenlands produkt. In 1994 zou een groei van een procent mogelijk zijn.

Het CBS maakte eveneens bekend dat de orderboek-index voor de industriele sector in oktober een punt, ofwel 1,2 procent is gestegen tot 82, vergeleken met de maand september. Volgens het CBS is de lichte stijging van de index in oktober slechts te danken aan een “handvol” orders.

Per saldo daalde de waarde van de orders in oktober, vergeleken met het normale patroon voor die maand. Het CBS spreekt daarom over een enigszins “teleurstellende” ontwikkeling van het aantal orders voor het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven voorziet een bescheiden stijging van de produktie voor de komende drie maanden. Ze zijn minder pessimistisch over de ontwikkeling van hun orderportefeuille dan begin dit jaar.