'VS werken aan nieuwe strategie Noord-Korea'

WASHINGTON, 23 NOV. De Verenigde Staten overwegen “een nieuwe benadering” om Noord-Korea alsnog te dwingen zijn nucleaire installaties open te stellen voor internationale inspectie.

Dat heeft de Amerikaanse president Clinton gisteren gezegd. Hij wilde niet uitleggen waaruit de nieuwe strategie zou bestaan. Vandaag bespreekt Clinton de kwestie-Noord-Korea met de Zuidkoreaanse president Kim Young-sam, die in Washington is.

De VS en Zuid-Korea hebben Noord-Korea ervan beschuldigd in het geheim kernwapens te ontwikkelen en gedreigd met economische sancties, en zelfs met een militaire operatie tegen Noord-Korea. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times zouden de VS aan Noord-Korea nu een geleidelijke intensivering van de handelsrelatie in het vooruitzicht willen stellen, in ruil voor een geleidelijke openstelling van de Noordkoreaanse nucleaire installaties. Noord-Korea zou de VS tijdens recente geheime besprekingen hebben voorgesteld om inspectie toe te staan in ruil voor Amerikaanse politieke concessies, alsmede economische en militaire hulp. Zuid-Korea heeft dit voorstel verworpen omdat het alleen bedoeld zou zijn “om tijd te winnen”.

De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea liep eerder deze maand verder op, toen een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van defensie verklaarde dat Noord-Korea een grote troepenmacht had samengetrokken aan de grens. Noord-Korea verklaarde op zijn beurt dat het “de agressie” van Zuid-Korea en de VS - die de afgelopen weken gezamenlijk hebben geoefend - “niet onbeantwoord” kon laten.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher verklaarde gisteren opnieuw een “preventieve aanval” op de verdachte installaties niet uit te sluiten. Hij trok daarbij een vergelijking met de Israelische aanval op een Iraakse nucleaire reactor nabij Bagdad in 1981, die eveneens verband zou houden met de ontwikkeling van kernwapens.

Eerder dit jaar verbood Noord-Korea een inspectie van zijn installaties door het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen. Ook dreigde het uit het non-proliferatieverdrag (NPV) te zullen treden, dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan.

De Zuidkoreaanse president Kim Young-sam riep Noord-Korea vandaag op om zijn “eenzijdige Koude Oorlogspolitiek op te geven”, omdat de “vermeende ontwikkeling van kernwapens [...] de wereldvrede bedreigt”. (AP)