Verlaging Britse rente redt koersen aandelen Damrak

AMSTERDAM, 23 NOV. Een renteverlaging in het Verenigd Koninkrijk heeft de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen gered. De aanvankelijke daling van de koersen sloeg positief Brits rentenieuws om in een stijging, zodat de EOE-index rondom het middaguur een lichte winst noteerde.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs begon vanmorgen opnieuw in mineur. Het buitenland bleef verkeerde signalen afgeven en de buitenlandse beleggers bleven weg, zodat de koersen alleen maar naar beneden konden. De beurs van Wall Street was gisteren lager gesloten, Londen opende vanochtend wat lager en de dollar was ook iets zwakker. De EOE-index van de 24 meest verhandelde aandelen dook onder de 370 punten en notereerde een laagste niveau van 368,34 punten, nadat gisteren al lager was gesloten op 372,35 punten. Koopjesjagers wisten de koersen slechts iets van de boden te halen.

Maar rond elf uur trad een plotselinge kentering op als gevolg van een positief rentesignaal uit Londen. Daar werden de officiële rentetarieven met een half procent teruggebracht en dit zorgde in Londen voor een run op de aandelen. Binnen korte tijd was een verlies van 10 punten voor de FTS-index geheel ingelopen en draaide de markt 180 graden. De beursindex steeg daar in sneltreinvaart tot plus 10. Dit had onmiddellijk zijn weerslag op de beurzen in Frankfurt en Parijs. Ook de EOE-index draaide scherp bij en beleefde een hoogste punt op 374,64 punten, voordat de index iets afvlakte tot 373,05 punten rondom het middaguur. Nog altijd iets hoger dan het slot van gisteren.

KLM dat gisteren een tik kreeg van de mislukte Alcazar-fusie was een dubbeltje beter op 37,20 gulden. Amev werd gunstig beïnvloed door hogere derde-kwartaalcijfers, waardoor de koers een gulden opliep naar 81 en later weer afvlakte tot 80,50 gulden. Uitgever Wolters Kluwer was stevig met een winst van 3,80 gulden op 104,10. Collega VNU verloor 1,40 gulden op 147,60 gulden.

NEW YORK De angst voor inflatie en hogere rentetarieven zorgde gisteren op Wall Street voor nerveuze handel. Daarnaast was de stemming flauw door de sterke koersdalingen op Tokio, Londen, Frankfurt en Amsterdam. De Dow Jones-index schoot met 23,76 punten omlaag tot 3670,25 punten.

Vorige week dinsdag noteerde de Newyorkse vloer nog een record op 3710,77.

Vooral de obligatiemarkt beïnvloedde de handel op Wall Street negatief. Net als vorige week vrijdag daalden de vastrentende waarden door de angst voor het inflatiespook. De economie in de Verenigde Staten trekt aan waardoor de inflatie en rente worden gestimuleerd. Het aantrekken van de rente is niet gunstig voor de aandelen- en obligatiemarkt.

De index zakte bij de opening van de markt sterk met veertig punten. De handelaren waren onzeker geworden door de lagere koersen op de Europese en Japanse beurzen. Tokyo daalde met drie procent, terwijl de beurs van Amsterdam een achteruitgang van maar liefst negen punten moest accepteren. Volgens analisten zijn de beleggers voorzichtig geworden nu de aandelenmarkten steeds weer nieuwe records breken.

De dollar daalde in New York verder tot 1,9095 gulden. Vorige week stond de dollar nog op 1,9240 gulden. De “greenback” moest bij dunne handel terrein afgeven aan de Duitse mark.

TOKIO De financiële markten in Japan waren gesloten in verband met een nationale feestdag.