Samenwerking van China en Brazilië op ruimtevaartgebied

BRASILIA, 23 NOV. China en Brazilië gaan samenwerken op ruimtevaartgebied.

De Chinese president Jiang Zemin, die gisteren voor een zesdaags bezoek in Brazilië is aangekomen, zal daartoe een overeenkomst sluiten met de Braziliaanse president, Itamar Franco. De twee landen zullen samen twee in 1996 te lanceren onderzoekssatellieten bouwen ter waarde van 200 miljoen dollar en ruimtevaarttechnologie uitwisselen. Brazilië wil zijn banden met de snelgroeiende Aziatische economieën versterken. Eerder dit jaar sloten China en Brazilië een overeenkomst over Braziliaanse deelname in Chinese waterkrachtprojecten. Brazilië exporteerde vorig jaar voor 464 miljoen dollar naar China en importeerde ter waarde van 49 miljoen dollar.

Jiang Zemin en minister van buitenlandse zaken Qian Qichen brachten gisteren een bezoek aan Cuba, het eerste sinds Castro's revolutie van 1959. Cuba heeft traditioneel altijd nauwere banden met de Sovjet-Unie onderhouden. De besprekingen, waarover geen officiële mededelingen zijn gedaan, zouden mogelijke economische samenwerking tot onderwerp hebben. (Reuter)