PIÑA AL HORNO CON NATILLAS

Warme ananas met custardsaus

Voordat de Spanjaarden bloem, suiker en zuivelprodukten in Mexico introduceerden, verliet de inheemse bevolking zich alleen op vruchten en honing voor het zoeten van schotels. Dit nagerecht bestaat uit tropische vruchten en de van oorsprong Spaanse Natillas oftewel custardsaus.

Voor 4 personen

1 grote ananas

2 bananen in dikke plakken gesneden

circa 50 gram kristalsuiker

3 tot 4 eetlepels rum

50 gram boter in stukjes gesneden

Leg de ananas plat en snijd er een dikke plak af (van de lange kant) maar houd het groen intact. Leg de plak weg en gebruik die later als deksel. Snijd met een scherp mes langs de randen en door het midden van de ananas. Schep dan met een grote lepel voorzichtig het vruchtvlees uit. Verwijder de harde kern en snijd de rest van het vruchtvlees in blokjes. Doe de blokjes ananas, de plakken banaan, de suiker en rum in een kom en schep alles goed door elkaar. Doe het vruchtenmengsel terug in de uitgeholde ananas en verdeel er de stukjes boter over. Wikkel de ananas in magnetronfolie en zet weg.

Natillas-saus

2 1/2 deciliter slagroom

snufje zout

2 eetlepels suiker

1 ei

1 eierdooier

1 theelepel maïzena

2 theelepels vanille-essence

Doe de slagroom in een magnetronschaal van 1 liter inhoud. Zet de schaal 2 1/2 minuut in de magnetron op 100% (650 watt). Laat de room even afkoelen. Doe intussen zout, suiker, hele ei, eierdooier, maïzena en vanille-essence in een kom en klop alles schuimig. Giet dit mengsel al kloppend bij de warme slagroom. Zet het slagroommengsel circa 2 1/2 minuut in de magnetron op 50%, waarbij u het om de 30 seconden roert. Laat het roommengsel niet koken. Laat de saus even afkoelen en zet hem dan een paar uur in de koelkast.

Leg de ananas op een passende schaal (voor het geval dat de ananas gaat lekken) en zet hem 5 minuten in de magnetron op 100%. Verwijder de magnetronfolie. Leg de ananas op een dienschaal, leg er de bewaarde plak ananas op en geef er de gekoelde Natillas-saus apart bij.

    • Kim Maclean