Nederlandse kindertv-serie Het zakmes wint een Emmy

ROTTERDAM, 23 NOV. De Nederlandse kindertv-serie Het zakmes van de Avro heeft in New York een Emmy Award gewonnen in de categorie tv-films voor de jeugd. De tv-film werd geregisseerd door Ben Sombogaart, geschreven door Sjoerd Kuyper en geproduceerd door Bos Bros, de produktiemaatschappij van Burny Bos. Vertegenwoordigers van de Avro en Bos Bros waren gisteravond in New York aanwezig bij de uitreiking van de Emmy Awards, de internationale onderscheiding voor televisieprogramma's. Het waren verder dit jaar vooral de Britse tv-programma's die in de prijzen vielen. Ze wonnen vier van de zes beschikbare Emmy's.

In totaal werden 269 tv-programma's ingezonden uit 35 landen, een ongekend hoog aantal nominaties. Uiteindelijk werden slechts inzendingen uit negen landen bekroond.

Unnatural Pursuits van de Britse BBC won in de categorie drama. De Britse programma's Absolutely Fabulous van de BBC en Drop the Dead Donkey van Channel 4 wonnen in de categorie kunst.

Van de buitenlandse inzendingen werd verder de Duits-Belgische produktie The Wonderful Horrible Life of Leni Riefenstahl beoordeeld als de beste kunst- documentaire. De Japanse inzending Monica and Jones, the Face of the Informer State viel eveneneens in de prijzen.

De winnende Nederlandse inzending Het zakmes gaat over een jongen Mees (gespeeld door Olivier Tuinier) die per ongeluk het grote zakmes van zijn beste vriend Tim (Verno Romney) in zijn bezit krijgt. Hij wil het teruggeven, maar Tim is door een verhuizing onvindbaar. Mees doet talloze pogingen om Tim terug te vinden om hem het mes terug te geven, en beleeft daardoor allerlei avonturen. Hij doet uiteindelijk mee aan een televisie-talentenjacht, en vindt daar zijn vriend terug. Adelheid Roosen speelt de moeder van Mees, en Genio de Groot de vader.

Van de oorspronkelijk voor tv opgenomen serie Het zakmes is ook een film gemaakt. De Avro zendt momenteel op zaterdagavond een herhaling van de bekroonde serie uit.