Lire keldert na verkiezingsuitslag Italië

ROME, 23 NOV. In een reactie op de verkiezingsuitslag in Italië heeft de lire vanmorgen opnieuw zwaar terrein verloren en is de index van de Milanese beurs verder gedaald.

Gevreesd wordt voor een politieke impasse nadat tussentijdse lokale verkiezingen zondag hebben laten zien dat de coalitie die het kabinet van premier Carlo Azeglio Ciampi steunt, nog maar zestien procent van de stemmen heeft. Hierdoor zouden de aanvaarding van de begroting en het voortbestaan van het kabinet-Ciampi zelf in gevaar kunnen komen.

De lire, die gisteren al terrein verloor, schoot vanmorgen over de psychologische belangrijke grens van duizend lire voor een Duitse mark. Ook ten opzichte van de dollar heeft de lire sterk terrein verloren. De index van de Milanese beurs was rond het middaguur ongeveer twee procent lager dan gisteren, toen zij al met bijna vijf procent was gedaald.

Het kabinet heeft rond het middaguur een verklaring uitgegeven die was bedoeld om de rust op de beurs en de valutamarkten te herstellen. Volgens deze verklaring is er nog steeds een meerderheid in het huidige parlement die het financieel-economische beleid steunt. Achille Occhetto, leider van de ex-communistische Democratische Partij van Links, heeft gisteren gezegd dat zijn partij het kabinet zal blijven steunen totdat de begroting is aangenomen, maar dat meteen daarna vervroegde verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Chiampi heeft voor morgen spoedoverleg van het kabinet aangekondigd.

Een verklaring voor de financiële onrust is ook dat het perspectief van vervroegde parlementsverkiezingen weinig mensen geruststelt. Uit de lokale verkiezingen van zondag komen drie overwinnaars naar voren: de PDS en zijn bondgenoten, de neo-fascistische partij en de protestpartij Lega Nord. Het is op basis van deze uitslag onduidelijk wat voor regering er na verkiezingen zou kunnen worden gevormd.

    • Marc Leijendekker