Leider van Nigeria wil snel conferentie over de toekomst

LAGOS, 23 NOV. De militaire machthebber van Nigeria, generaal Abacha, heeft aangekondigd nog voor het eind van het jaar een nationale conferentie te beleggen over de toekomst van het land. Tijdens deze conferentie zou bepaald moeten worden hoe lang het militaire bewind nodig heeft om de overgang naar de democratie te bewerkstelligen.

Ook zou de conferentie moeten bepalen hoe politieke partijen worden gevormd en hoeveel partijen gewenst zijn. De vorige militaire president, de in augustus afgetreden generaal Babangida, stond maar twee politieke partijen toe, die beide door hemzelf gefinancierd werden. Volgens een legerofficier uit regeringskringen staat Abacha hier anders tegenover: “Politici die macht willen, zullen fondsen moeten werven om hun campagne te bekostigen. Volgens ons kon Babangida de overgang naar de democratie manipuleren omdat hij alles betaalde.”

Generaal Abacha, die vorige week woensdag de macht overnam van een interimregering, had gisteren een ontmoeting met Moshood Abiola, de winnaar van de door Babangida geannuleerde verkiezingen in juni. Volgens woordvoerder Jonathan Zwingina van Abiola ging het gesprek over de manier waarop de rust in het land hersteld zou kunnen worden. Zwingina gaf geen directe reactie op de machtsovername door Abacha maar zei dat de toestand in Nigeria in elk geval niet meer zo gespannen en chaotisch is als voorheen. (Reuter)