Koudegolf vergt zeker twintig levens

PARIJS, 23 NOV. De koudegolf die over Europa spoelt heeft de afgelopen dagen zeker twintig mensen het leven gekost. “Het is voor het eerst in honderdtwintig jaar dat zich zo vroeg in het seizoen even lage temperaturen voordeden in een zo lange periode”, aldus een woordvoerder van de Russische metereologische dienst, Anatoly Jakokiev.

In het Europese deel van Rusland zijn de temperaturen nu al tien dagen ver beneden normaal. In de nacht van zondag op maandag zijn in Moskou vier mensen doodgevroren en moesten negen mensen met onderkoelingsverschijnselen opgenomen worden in ziekenhuizen, zo meldde een Moskous radiostation, dat zich beriep op mededelingen van de ambulancedienst in de Russische hoofdstad. In Moskou is het 's nachts minus 25 graden, terwijl in Siberië temperaturen van 45 tot 50 graden onder nul gemeten worden. In de Oekraïne kwamen acht mensen, onder wie drie kinderen, om het leven door verstikking, omdat de ruimte waarin ze zich warm hielden onvoldoende werd geventileerd.

In Roemenië, waar drie mensen door de koude omkwamen, is het verkeer in het zuiden vrijwel stil komen te liggen als gevolg van zware sneeuwval. Op sommige plaatsen ligt de sneeuw twee meter hoog. Ook het treinverkeer is daardoor ernstig gestoord. In de hoofdstad Boekarest zakte de temperatuur tot zeventien graden onder het vriespunt, een absoluut record voor november.

In Polen zijn eind vorige week twee dronken mannen doodgevroren. Het afgelopen weekeinde werden twee doden ten gevolge van de kou geregistreerd in de regio Bydgoszcz. Gisteren stegen de temperaturen weer enigszins tot tussen de minus acht en minus vier graden overdag.

In Frankrijk zijn gisteren drie mensen om het leven gekomen door onderkoeling. In Duitsland kwamen drie daklozen om het leven, in Praag en in het Italiaanse Toscane vielen ook slachtoffers. In Tsjechië wordt van een “rampzalige” situatie gesproken. In het noorden van Italië, in Zwitserland en in de Oostenrijkse provincies Karinthië en Stiermarken heeft zware sneeuwval tot grote moeilijkheden voor het verkeer geleid. Een zware sneeuwstorm dwong de Kroatische president Franjo Tudjman een voorgenomen bezoek aan Roemenië uit te stellen. Zijn vliegtuig kon niet vertrekken van het vliegveld van Zagreb.

Portugal en Spanje zijn voor de koude-inval gespaard gebleven. De temperaturen liggen daar ruim boven de tien graden. (AFP)