Israel geeft liquidatie Palestijnen toe

TEL AVIV, 23 NOV. De Mossad, Israels geheime dienst, heeft doelbewust tussen de tien en vijftien kopstukken van de Palestijnse beweging 'Zwarte September' geliquideerd nadat in september 1972 elf Israelische deelnemers aan de Olympische Spelen in München waren vermoord.

Reserve-generaal Aharon Ya'ariv, adviseur voor de bestrijding van terrorisme van de voormalige premier Golda Meir, heeft gisteravond in een vraaggesprek voor de televisie officieel bevestigd dat Israel deze moorden heeft gepleegd. De Israelische censuur heeft uitzending van het reeds een jaar geleden opgenomen vraaggesprek met Ya'ariv tot gisteravond tegengehouden. Uitzending van een vraaggesprek met hem door de BBC vandaag heeft de censuur echter op de knieën gebracht.

De moord op elf Israelische sportlieden tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 door terroristen van de 'Zwarte September' was het startsein voor een intensieve, wereldwijde jacht op de leiders van deze Palestijnse organisatie. Het interview met generaal Ya'ariv (nu hoofd van het instituut van strategische studies van de universiteit van Tel Aviv) werd gehouden ter gelegenheid van de vijftiende gedenkdag van het overlijden van Golda Meir. “Ik geloof dat Golda vrede met deze actie had. De liquidatie stelde haar voor een dilemma omdat het laten doden van mensen voor haar niet gemakkelijk was. Maar er was geen andere weg om een einde aan de terreur te maken. Het was niet alleen een kwestie van wraak voor 'München'. Het idee was de terreur te vernietigen, omdat we zo niet verder konden leven”, zei Ya'ariv. “Plotseling beseften de leiders (van 'Zwarte September') dat ze in hun eigen huis niet meer veilig waren.”

De aanslagen van Mossad-agenten begonnen reeds kort na de Olympische Spelen, toen de commandant van 'Zwarte September' in Rome werd vermoord. Andere leiders van deze organisatie werden door middel van elektronisch gestuurde bommen in auto's en telefoons vermoord. De meest spectaculaire actie werd uitgevoerd in april 1973, toen een Israelische commando-eenheid in Beiroet aan land ging en drie leiders van de organisatie in hun appartementen ombracht. Het verhaal gaat dat de huidige opperbevelhebber, generaal Ehud Barak, als blonde vrouw verkleed aan het hoofd stond van deze overval.

Op de lijst van slachtoffers van de Mossad staat ook Ali Hassan Salame, ook wel bekend als de legendarische 'rode prins', die in 1979 in zijn auto werd opgeblazen. De Mossad blunderde in juli 1973, toen in het Noorse plaatsje Lilienhammer een Marokkaanse ober voor een Palestijnse terrorist werd aangezien en vermoord. Enkele leden van dit liquidatieteam van de Mossad werden in Noorwegen gearresteerd. Het uit de weg ruimen van leiders van 'Zwarte September' ging echter door. In januari 1991 werd Abu Iyad, een van de vroegere commandanten van deze beweging, in Tunis vermoord.

De klopjacht van de Mossad op leiders van 'Zwarte September' leidde tot een voornamelijk op Europese bodem uitgevochten strijd tussen beide organisaties, waarbij ook aan Israelische zijde doden vielen. De Mossad was tot 1973 overigens zo druk bezig met de strijd tegen 'Zwarte September' dat zij, volgens persspeculaties, de Grote-Verzoendagoorlog niet heeft zien aankomen.

    • Salomon Bouman