Ierland is een godsend

Soho Square 6, New Writing from Ireland. Bloomsbury, 255 blz.ƒ46,65

De Engelse uitgeverij Bloomsbury heeft een tijdschrift dat bij haar fonds past: vaak bijna te mooi om waar te zijn. Het verschijnt eenmaal per jaar en telt dus niet echt mee in de gewone tijdschriftencompetitie, maar daar staat weer tegenover dat elk nummer bepaald zorgvuldig in elkaar wordt gezet. Het zesde nummer is helemaal gewijd aan Ierse literatuur en werd samengesteld door schrijver Colm Tóibn, onder het motto “Ireland is a godsend to writers and mythmakers”.

John Banville, Sinéads broer Joseph O'Connor, Seamus Heaney, Edna O'Brien, Tom Paulin, Patrick McCabe, John McGahern, Roddy Doyle - ze staan er allemaal in, plus ruim dertig anderen. Colm Tóibn stelt dat de hedendaagse Ierse schrijvers eigenlijk weinig gemeenschappelijk hebben, 'geen collectief bewustzijn, geen rasbesef, geen verantwoordelijkheden, geen in harmonie zingende leden van een natie'. Tóibn had duidelijk geen zin in de bekende Ierse stereotypen, hoewel die natuurlijk wel degelijk aan te wijzen zijn. Hij koos voor 'verscheidenheid, de individuele geest en de verbeelding'.

Inderdaad hebben de veertig opgenomen verhalen, fragmenten en gedichten niets benoembaars gemeen. Bijna elke tekst speelt in Ierland, daar is nauwkeurig op gelet. En het rijke literaire verleden, daar konden de auteurs niet omheen. Derek Mahon schreef 'rivierrijmpjes' op beroemde dichters, en Edna O'Brien maakte een profielschets van James Joyce - “to him words were not literature but numerals, digits, things that when he strung them together in his wild, prodigious way, took on another light, another lustre, and were the litany of his lapsed Catholic soul.”

Aankomend Yeats-biograaf Roy Foster roept een Yeats op die bovennatuurlijke gaven bezat, Tom Paulin, eigenwijs als altijd, bepaalt zich tot Yeats' jongere en schilderende broer Jack. De grootste verrassing is Anne Enright, met een fantastisch verhaal over een vrouw die een engel in huis neemt.

Ierland is en blijft een godsend voor schrijvers en fantasten.

    • Margot Engelen