Fransen geven toe bij fusie Renault-Volvo

STOCKHOLM, 23 nov. De Franse regering heeft aanvullende garanties gegeven om de voorgenomen fusie van de autoconcerns Renault en Volvo te redden. De Zweedse aandeelhouders dreigen de fusie te blokeren, omdat zij bezwaar te hebben tegen de macht die de Fransen krijgen in de nieuwe combinatie en tegen de voorwaarden voor de privatisering van Renault.

Na een week van intensieve politieke onderhandelingen, zijn de Zweden erin in geslaagd om bij de Fransen enkele concessies los te weken. De Zweedse premier, Carl Bildt, maakte gisteren de inhoud bekend van een bekend van een brief die hij vorige week ontving van zijn Franse collega Edouard Balladur en waarin enkele aanvullende garanties voorkomen. De topman van Volvo, Per Gyllenhammar, liet gisteren weten dat hij een eensluidende brief heeft ontvangen van de Franse ministers Edmond Alphandery (economie) en Gerard Longuet (industrie).

De bezwaren van de Zweden betreffen vooral het “gouden aandeel” dat de Franse regering krijgt in Renault-Volvo, een aandeel dat de houder veel rechten geeft. Veel ongenoegen bestond over een bepaling die de Franse regering de mogelijkheid geeft de deelneming van één aandeelhouder via het gouden aandeel beperkt te houden tot maximaal twintig procent. Balladur heeft nu de garantie gegeven dat de bepaling niet zal worden gebruikt tegen Volvo, mits het Zweedse concern zijn belang niet gaat vergroten tot meer dan de overeengekomen 35 procent.

Balladur heeft verder meer duidelijkheid gegeven over het tijdstip voor privatisering van Renault. Die zal plaatsvinden in de tweede helft van volgend jaar “op voorwaarde dat de marktomstandigheden gunstig zijn”. Oorspronkelijk was sprake van verkoop van de staatsaandelen halverwege 1995. De Zweden vonden dat te laat.

Volgens Bildt is de Franse regering met de toezeggingen zo ver gegaan als redelijkerwijs mocht worden verwacht. Volgens Volvo-topman Pehr Gyllenhammar zal de aanvullende informatie van de Franse regering ervoor zorgen dat een ruime meerderheid van de aandeelhouders binnekort akkoord gaat. De aandeelhouders van Volvo moeten op 7 december in een buitengewone vergadering hun oordeel geven over de fusie, waarbij vooral de mening van enkele grotere institutionele beleggers doorslaggevend zal zijn. Zij reageerden gisteren aanzienlijk terughoudender dan Bildt en GyLlenhammar en lieten weten de aanvullende informatie eerst te moeten bestuderen. (AFP/ANP)