Eta-strijders van aanslag op Baskische politieman verdacht

MADRID, 23 NOV. Twee gemaskerde mannen die naar alle waarschijnlijkheid behoren tot de Baskische militante afscheidingsbeweging ETA hebben gisteren in Bilbao een geschorste sergeant van de regionale Baskische politie neergeschoten.

De 42-jarige man, die jarenlang werkte als specialist bij het bestrijden van de ETA, werd neergeschoten in zijn auto toen hij zijn zoon naar school bracht. Zijn toestand is kritiek.

De geschorste sergeant, José Goikoetxea, geldt als een hard-liner binnen de 'Ertzaintza', het Baskische politiekorps, onder meer verantwoordelijk voor het oprollen van een uitgebreid chantagenetwerk van de ETA. In 1991 werd Goikoetxea voor een periode van zes jaar uit actieve dienst geschorst, nadat hij zonder toestemming telefoongesprekken van Baskische politici had afgeluisterd.

De aanslag op Goikoetxea heeft tot felle reacties geleid van de Partido Nacionalista Vasco (PNV), de regionale partij die in de autonome Baskische regio de scepter zwaait en een tegenstander van de ETA is. Goitkoetxea behoort tot de radicale vleugel van de PNV en de partij heeft reeds verklaard de ETA-aanslag te beschouwen als een aanslag op de PNV.

Afgezien van enkele autobommen vond de laatste doelgerichte ETA-aanslag half oktober plaats. In het centrum van Madrid werd toen een luchtmachtgeneraal doodgeschoten. De aanslag van gisteren volgt op de bekendmaking dit weekeinde dat een van de belangrijkste ETA-voormannen, de in Frankrijk gedetineerde José Luis Alvarez Santacristina, een oproep heeft gedaan de gewelddadige strijd op te geven. Santacristina, die in maart van het vorige jaar werd gearresteerd, zou volgens het Spaanse persbureau Efe vanuit zijn cel een brief hebben geschreven van die strekking.

In de afgelopen vijfentwintig jaar zijn naar schatting achthonderd mensen om het leven gekomen bij geweldadige acties van de ETA, die strijdt voor een totale afscheiding van Baskenland. Binnen deze regio, die reeds een belangrijke mate van autonomie kent, is de populariteit van de beweging de laatste jaren sterk geslonken. De langdurige ontvoering van de Baskische zakenman Julio Iglesias Zamora, die eind vorige maand werd vrijgelaten, was zelfs aanleiding tot massademonstraties van Basken tegen de ETA.