Concertversie van Cyrano door Radio Symfonie Orkest

Cyrano, het concert. Ned.3, 21.02-22.00u.

Bij alles wat de afgelopen dagen is geschreven over de Broadway-première van de Nederlandse musical Cyrano, hoopt producent Joop van den Ende op een wervend effect voor de extra lange voorstellingenserie in theater Carré in Amsterdam, volgend voorjaar en zomer. De kaartverkoop is intussen begonnen - vandaar. In dat kader past ook de NOS-uitzending Cyrano, het concert van vanavond: op het eerste gezicht slechts de registratie van een concert door het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Anthony Inglis, maar nadrukkelijk ook bedoeld als onderdeel van de promotiecampagne voor Joop van den Ende Theaterprodukties bv.

“Lijkt me niet vervelend,” moet componist Ad van Dijk quasi-onderkoeld hebben opgemerkt, toen hem het plan werd voorgelegd voor het doen vervaardigen van een Cyrano-suite, te spelen door een symfonisch orkest. Met de muziek voor de musical had hij eer ingelegd; hij schreef pakkende melodieën, telkens uitstekend toegesneden op de dramatische momenten in de voorstellingen en karakteristiek genoeg om zich vast te hechten in het geheugen van een massaal publiek. De opdracht daarvan een suite te maken ging naar arrangeur Tony Cox, eerder actief als platenproducent in het symfonische rock-genre (Yes, Family) en als music supervisor bij Andrew Lloyd Webber. En de NOS was geïnteresseerd in een concert, al was het maar omdat de zojuist verschenen cd een extra inkomstenbron zou vormen voor het Radio Symfonie Orkest.

Tijdens de opnamen, in het Concertgebouw in Amsterdam, bleek pas dat Ad van Dijk zich had vergist: het was wèl vervelend. Zijn kernachtige zangnummers waren uitgewalst tot de structuurloze delen van een suite die maar zelden tot leven kwam. Alle functionele effecten uit die typische theatermuziek gingen ten onder in de futloze stroom noten waarmee Tony Cox de nummers aan elkaar had verbonden. Hij moest per slot van rekening een uur muziek maken.

Het was warm, die avond in het Concertgebouw. Joop van den Ende, pas terug van nieuwe besprekingen in New York, begroette glunderend zijn gasten en stelde tevreden vast dat hij zich hier in chic gezelschap bevond. Een echt concert, dat loog er niet om. Zelf had ik duizend keer liever de musical nog eens gezien.

    • Henk van Gelder