Chinese economie zal groeit dit jaar 13 pct

PEKING, 23 NOV. De Chinese economie zal dit jaar naar verwachting 13 procent groeien. Dit heeft het Staatsbureau voor de Statistiek gisteren bekendgemaakt.

“De huidige economische situatie in China is goed en de groei in 1993 zal net zo groot zijn als in 1992, dat wil zeggen 13,2 procent”, aldus het officiële persbureau Xinhua. Het Chinese bruto nationaal produkt bedroeg vorig jaar 2,39 biljoen yuan (ongeveer 800 miljard gulden).

Het Staatsbureau voor de Statistiek waarschuwde dat, ook al zit de volkshuishouding op het goede spoor, zware structurele problemen een bedreiging vormen voor het aanhouden van de groei. Vooral voor de hollende inflatie, de zwakte van belangrijke staatsbedrijven en de buitensporige toeneming van de investeringen moeten oplossingen worden gevonden. De geldontwaarding bedraagt dit jaar ongeveer vijftien procent voor het hele land en twintig procent voor de grote steden. Door de inflatie komt de reële economische groei uit op ongeveer 9 procent.

De industriële produktie zal dit jaar met ruim 20 procent groeien, de landbouwproduktie daarentegen groeit slechts 4 procent.

Nu de inflatie een grotere omvang aanneemt, de invoer in waarde de uitvoer te boven gaat en de hoge investeringen moeilijkheden opleveren, dringt het bureau er bij de regering op aan harder te werken aan stabilisering van de economie.

In de steden verdienen de Chinezen blijkens de cijfers dit jaar per hoofd van de bevolking 2350 yuan (ruim f 780), bijna een kwart meer dan in 1992. Op het platteland stijgt het inkomen slechts met enkele procenten tot 860 yuan (f 290) per hoofd.

Naar het zich laat aanzien neemt de uitvoer van China dit jaar met zes à acht procent toe tot ongeveer 92 miljard dollar en de invoer met 24 procent tot 100 miljard dollar. (Reuter)