Asielzoekers nemen intrek in Wassenaar

DEN HAAG, 23 NOV. Het brandalarm wordt nog getest als de eerste asielzoeker, een Georgiër, zijn spulletjes komt ophalen in het magazijn. Hij loopt onverstoorbaar door de lange gangen. Beddegoed, shampoo, bord, beker, bestek en een wc-rol onder de arm. Er komen er vanavond nog zo'n honderd naar de Van Alkemadelaan in Wassenaar. Aan het eind van deze week zijn alle vijfhonderd pakketjes afgehaald, verwacht F. Esser, coördinator materiële zaken van het Pre-onderzoekscentrum (POC).

Minder dan drie weken na het besluit van de gemeenten Den Haag en Wassenaar stromen de voormalige kantoren van het ministerie van VROM vol. Hele families uit voormalige Sovjet-republieken, alleenreizende jongemannen uit Kosovo, Iran of Irak, echtparen uit Bosnië. Met de trein komen ze; de meesten hebben op Schiphol of in Vlissingen een kaartje en een routebeschrijving gekregen.

Buiten op het terrein zijn mobiele douches, wc's en een kookruimte neergezet. In de houten barakken is het aangenaam warm. Op de grond van de was- en strijkruimte is de omtrek van een lichaam getekend, rondom een grote rode vlek. Een grap die een voormalige VROM-employé ooit moet hebben bedacht nadat iemand verf had gemorst. De tekening wordt niet verwijderd, zegt Esser. “De opvang is humaan, doch sober.”

De regels zijn eenvoudig. Wie zich op het voormalige VROM-terrein aanmeldt krijgt een bewonerspasje, waarop naam en nationaliteit staan geschreven. Direct bij de aanmelding wordt een foto gemaakt. Een keer per dag moet elke bewoner zich melden. Wie dat twee keer niet heeft gedaan, is blijkbaar verdwenen, constateert Esser nuchter. “Waarschijnlijk het illegale circuit in. Maar vaak komt dat niet voor.” Het stofzuigen van de kamers moeten de asielzoekers zelf doen. Wie de stofzuiger komt ophalen moet zijn pasje afgeven. Die regel geldt ook voor de afgifte van pingpongbatjes en -balletjes. “Anders zijn ze weg.” Wie te laat komt voor het eten - vanavond rijst met hamburger en groente en een toetje van een cateringbedrijf - heeft pech gehad en zal uit eigen middelen een alternatief moeten verzorgen. “Geld hebben de meesten wel. Ze zijn ook in Nederland gekomen, meestal met wat Amerikaanse dollars. Het gaat om de hoger opgeleiden.”

De groepjes die deze week de poorten binnenwandelen blijven niet langer dan drie of vier weken aan de Van Alkemadelaan. Aan hun positie als asielzoeker verandert juridisch niets tijdens hun verblijf. “Dit is een wachtkamer-complex”, zegt directeur C. Wiessner. Wel worden de tijdelijke bewoners hier alvast geïnformeerd over de juridische procedures die hen staan te wachten in het echte asielzoekerscentrum.

    • Rob Schoof