Wall Street Journal

Het mislukken van Alcazar zal in sommige kringen worden toegejuicht. Grote luchtvaartmaatschappijen als British Airways, Air France en Lufthansa zouden door een samensmelting van de vier middelgrote luchtvaartmaatschappijen tot dwergformaat zijn gereduceerd. Zij zullen zeker profiteren van hun voortgezette overwicht. Wie het staken van de onderhandelingen ook zullen toejuichen zijn de vakbonden in Oostenrijk en Denemarken, die vreesden dat een fusie een aanzienlijk verlies van werkgelegenheid zou hebben betekend.

(...)

Maar het mislukken van de besprekingen is vooral ongunstig voor de KLM. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij strandde al meermalen bij haar pogingen een Europese partner te vinden - onderhandelingen met BA en Sabena incluis. Maar volgens woordvoerders van de KLM blijft de maatschappij geïnteresseerd in een partner die haar marktaandeel belangrijk kan vergroten. (...)

Wat de uitkomst ook zal zijn van samenwerkingspogingen, het mislukken van het Alcazar-project is een duidelijke aanwijzing dat een periode van onzekerheid voor de bedrijfstak is aangebroken. Een dergelijke verwarring zal vermoedelijk de grote luchtvaartmaatschappijen als BA en Lufthansa in de kaart spelen, die nu een groter gewicht in de schaal leggen bij onderhandelingen met de ex-Alcazar-partners.