Vorst: twee doden op wegen

DRIEBERGEN, 22 NOV. De vorst en lichte sneeuwval van dit weekeinde hebben volgens de algemene verkeersdienst in Driebergen vooral ongelukken veroorzaakt op lokale wegen. Twee kinderen kwamen bij ongevallen om het leven. Voor het eerst sinds 1921 werd in november door de KNMI een middagdagtemperatuur van vier graden onder nul in De Bilt gemeten.

Een negenjarige jongen uit Voorburg kwam gisteren om het leven toen hij op de A12 bij Woerden het verkeer erop wilde attenderen dat de auto waarin hij zat met zijn ouders van de weg was geraakt. Op de A4 bij Rijswijk kwam een 10-jarig meisje om het leven toen de auto waarin zij zat over de kop sloeg.

In de provincie Limburg kreeg de politie zaterdag de meeste meldingen van ongevallen binnen. Door gladheid op lokale wegen waren daar 35 aanrijdingen waarbij in totaal negentig tot honderd auto's waren betrokken. Hierbij vielen geen gewonden. Zaterdag raakte iemand in Friesland lichtgewond bij een botsing. Waarschijnlijk door de kou bleef de brug bij Gorinchem vast te zitten, wat een file van acht kilometer veroorzaakte.

De algemene verkeersdienst Driebergen meent dat tijdig en veel strooien een chaos op de Nederlandse wegen heeft voorkomen. Vanmorgen stond op de wegen in totaal 195 kilometer file. Dit komt volgens de algemene verkeersdienst niet door gladheid of aanrijdingen. Wel zouden meer mensen met het koude weer eerder met de auto naar het werk zijn gegaan.

Volgens de KNMI is het voor de maand november kouder dan normaal. In De Bilt was het zaterdag overdag vier graden onder nul, voor het eerst sinds 1921 in de maand november. In Twente en Groningen werd overdag zelfs een temperatuur van vijf graden onder nul gemeten. Afgelopen nacht vroor het in Twente elf graden en in De Bilt acht.

In 1965 vroor het vanaf 11 november twee weken, waarvan acht dagen overdag. In 1985 telde november 20 dagen vorst, waarvan vijf overdag. De gemiddelde temperatuur voor november is een middagtemperatuur van zeven graden en 2,5 graden 's nachts.