Voetbal en objectieve criteria

Nwankwu Kanu mag werken bij Ajax. De Stichting Arbeidszaken betaald voetbal heeft een positief advies uitgebracht aan het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening en dat gaf vervolgens een tewerkstellingsvergunning af.

Kanu is voetballer. Hij komt uit Nigeria. Is 17 jaar. Was de beste speler op het WK voor junioren. Jong en betrekkelijk weinig internationale ervaring dus. Maar voor 'Arbeidszaken' geen reden om tegen de gewoonte in (twee van de twaalf aanvragen werden dit jaar afgewezen) eens een keer negatief te adviseren. Een Engelse club heeft al een voetballer van tien gecontracteerd, omdat het zo'n uniek talent is. Tal van clubs maakte jacht op het kind. Wat als Ajax dat knulletje had ontdekt en als een interessante investering had willen inlijven? Want Ajax wil geen voetballers, Ajax wil klonen. Talent wordt er op de schaafbank gelegd en er wordt vervolgens net zo lang aan gefiguurzaagd tot ze de vorm hebben van een stukje voor de puzzel die het Ajax-systeem wordt genoemd. Hoe jonger hoe beter. En hoe afhankelijker de speler, hoe beter bruikbaar. Weg met voetballers met een eigen mening. Niemand kan met zekerheid zeggen dat er in Nederland of Europa geen talenten zijn van het kaliber Kanu. Dat er geen speler is die net als hij iets toevoegt aan het Nederlandse voetbal. De enige zekerheid die bestaat is dat ze niet zijn geregistreerd bij de grote clubs die zich verbeelden een fijnmazig scoutingsysteem te hebben, en de Stichting Arbeidszaken. Over een paar weken hoopt 'Arbeidszaken' 'objectieve criteria' te hebben, waardoor het inzichtelijker wordt waarom de ene speler wel en de andere speler ook een werkvergunning krijgt. Er komt dan een duidelijke leeftijdsgrens (nu is 18 jaar de ondergrens), de staat van dienst speelt een rol en het salarisniveau. Dat laatste speelt vanzelfsprekend de rijkste, grootste clubs weer in de kaart. Wie met een elftal Europa intrekt zal een zoektocht naar talent eerder gerechtvaardigd zien dan een club die vecht tegen degradatie. De twee negatieve adviezen die 'Arbeidszaken' dit jaar uitbracht betroffen dan ook niet Ajax, Feyenoord of PSV, maar Roda en Twente. Als in een sport voorbeelden gesteld moeten worden dienen de zwakkeren meestal als slachtoffer. Maar er glippen ook nog veel spelers door. Zijn er echt geen vervangers te vinden voor al die miskende talenten uit Kroatië, Australië, Sierra Leone en Togo. Misschien geldt vooral het adagium dat wat van ver komt beter is.

    • Peter de Jonge