VN-militairen mogen langs grens Koeweit-Irak schieten

KOEWEIT, 22 NOV. Honderd militairen uit Bangladesh gaan patrouilleren langs de grens tussen Koeweit en Irak. Zij hebben de opdracht gekregen zo nodig te schieten als Irakezen die grens oversteken. Dat heeft een woordvoerder van de VN-waarnemingsmissie in het gebied meegedeeld. Hij gaf niet aan wanneer en onder welke omstandigheden de militairen het vuur zullen mogen openen.

De eerste honderd militairen zullen de komende dagen in het grensgebied aankomen. Zij zullen volgende maand gevolgd worden door de rest van de in totaal 775 man tellende infanteriedivisie uit Bangladesh.

De maatregel is het gevolg van herhaalde grensschendingen door de Irakezen. Afgelopen zaterdag wandelden enkele honderden vrouwen en kinderen uit Irak over de grens met Koeweit uit protest tegen de demarcatie van de grenslijn door de Verenigde Naties. Ze joegen Koeweitse arbeiders weg die bezig waren met de aanleg van een veiligheidsgracht. Een waarnemer van de Verenigde Naties en een Koeweitse arbeider raakten gewond door stenen die de Irakezen gooiden. Afgelopen dinsdag plantten zo'n 250 Irakezen een Iraakse vlag op Koeweits grondgebied.

Tot dusver patrouilleerden 250 ongewapende VN-waarnemers langs de grens. Al in februari besloot de VN militairen in te zetten, na eerdere grensoverschrijdingen. Irak erkent de door de VN erkende en gemarkeerde grenslijn niet en is van oordeel dat de officiële grenslijn verder op Koeweits grondgebied ligt.

De Verenigde Staten beschouwen het optreden van de Irakezen als bewijs dat de regering in Bagdad nog altijd probeert uit te komen onder de verplichtingen die haar na de oorlog om Koeweit zijn opgelegd. Iraakse troepen bezetten het land zeven maanden in 1990 en 1991. De Koeweitse minister van informatie, sjeik Saud Nasser al-Sabah, zei dat het Iraakse optreden kennelijk bedoeld was om Koeweit opnieuw te betrekken in een gewapend conflict. De Koeweitse regering zegt zich terdege bewust te zijn van de implicaties van het Iraakse optreden maar uiterste terughoudendheid te zullen betrachten. Regeling van het conflict aan de grens zal Koeweit aan de Verenigde Naties overlaten, aldus de minister.