Tilburg bouwt nieuwe muziekzaal

TILBURG, 22 NOV. Tilburg krijgt in 1996 een muziekzaal met 850 zitplaatsen. Hij zal onderdeel zijn van een kunstcomplex voor het Brabants Conservatorium en de Dansacademie Brabant. Het geheel, dat 54 miljoen gaat kosten, wordt naar een ontwerp van de Maastrichtse architect Jo Coenen gebouwd aan de Schouwburgring en zal verbinding krijgen met de schouwburg, waarin nu nog de muziekuitvoeringen worden gegeven.

“Met deze cluster”, aldus wethouder drs. R. van Eijkeren, “krijgt onze stad een nieuw cultureel hart. Dit was de laatste kans om een deel van het onderwijs, waarom Tilburg bekend staat, in de binnenstad te houden. Hiermee is een einde gekomen aan een 25 jaar durende lijdensweg”, want zo lang al werd er in Tilburg gediscussieerd over deze voorzieningen.

De muziekzaal, die voor rekening van de gemeente komt, gaat 27,8 miljoen gulden kosten. De gemeenteraad, die het nieuwe plan nog moet goedkeuren, heeft daarvoor in een eerder stadium al 18 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Van sponsors wordt 8 miljoen verwacht, waarvan er al 6 zijn toegezegd. De rest komt voor van de kosten komt uit de begroting voor onderwijs. De gemeente verwacht een jaarlijkse exploitatielast van 600.000 gulden voor de muziekzaal. Later wordt het kunstcomplex mogelijk nog gekoppeld de Academie voor bouwkunst en de Academie voor beeldende vorming.

De muziekzaal, met gebogen wanden in de vorm van een cello, wordt 40 bij 20 meter en 16 meter hoog en krijgt een podium van 20 bij 15 meter. De zaal, die daarmee geschikt is voor grootschalige uitvoeringen, is ook beschikbaar voor congressen en andere commerciële activiteiten.