Stich streeft na zege zelfs Courier voorbij

ROTTERDAM, 22 NOV. Michael Stich heeft de prestigieuze ATP-Masters gewonnen. De Duitse tennisser had in de Frankfurter Festhalle bijna drie uur nodig om de favoriete nummer één van de wereld, de Amerikaan Pete Sampras, in de finale te verslaan: 7-6 2-6 7-6 6-2. Stich klopte in de halve eindstrijd Goran Ivanisevic, Sampras was veel te sterk vor Andrei Medvedev. Door de verrassende toernooizege passeerde Stich de Amerikaan Jim Courier op de wereldranglijst. Sampras blijft 's werelds beste tennisser, ondanks zijn nederlaag.

“Beter kan ik nauwelijks spelen”, zei Stich na afloop in Frankfurt. “Na de winst op Wimbledon twee jaar geleden is dit mijn grootste prestatie.” Stich had dit jaar in de grote toernooien weinig gepresteerd. Juist de laatste maanden ging hij weer beter spelen. Hij boekte zijn overwinningen op alle baansoorten: gravel, gras, hard court en supreme court. De zege in Frankfurt was zijn twaalfde toernooizege in zijn loopbaan en zesde winst dit jaar na Stuttgart, Hamburg, Londen (Queens), Bazel en Stockholm. Hij verdiende na vijf dagen tennis 2,2 miljoen gulden en bracht zijn totaal van 1993 op circa 5,5 miljoen gulden, een persoonlijk record.

De zege in Frankfurt was ook een persoonlijke revanche. Vorig jaar werd hij nog kansloos verslagen door de latere winnaar Becker, die toen het Duitse publiek geheel achter zich wist. Dit jaar wist Becker zich niet te kwalificeren voor Frankfurt. Stich zal nooit zo populair worden als zijn landgenoot, ongeacht zijn prestaties. Zijn houding op en buiten de baan spreekt nu eenmaal minder tot de verbeelding bij de fans.

De 25-jarige Stich sloeg niet minder dan 27 aces. De opslag van Sampras (die tegen Medvedev zijn duizendste ace van dit seizoen sloeg) haperde in de finale.

Michael Stich wacht dit jaar nog twee zware wedstrijden. Begin december speelt hij met het Duitse Davis-Cupteam in Düsseldorf de finale tegen Australië. Daarna maakt hij zijn opwachting bij de strijd om de Grand Slam Cup in München.

Stich nam gisteren afscheid van zijn privé-trainer, Niki Pilic. “Ik heb niemand meer nodig, die tegen me zegt hoe laat ik moet opstaan en naar bed moet gaan.”

Steffi Graf won voor de derde maal in haar loopbaan de Masters bij de vrouwen. In New York versloeg de Duitse nummer een van de wereld in de finale de Spaanse Arantxa Sanchez Vicario met 6-1 6-4 3-6 6-1. Ze zegevierde eerder in het befaamde Madison Square Garden in 1987 (tegen Sabatini) en 1989 (Navratilova). Graf vierde in New York haar tiende toernooizege van dit jaar. Die prestatie is mede te danken aan de langdurige afwezigheid van haar grote rivale Monica Seles. Die kreeg eind april een mes in haar rug en is nog steeds aan het revalideren.

Graf stond voor het eerst sinds 1989 in de finale van de Masters. (SID/DPA)