Simons onderzoekt rol Keuringsdienst

DEN HAAG, 22 NOV. Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) heeft dit weekeinde zijn ministerie opdracht gegeven om de gang van zaken na te gaan rond de verontreinigde Olvarit-babyvoeding van Nutricia. Daarbij zal onder andere de rol van de Keuringsdienst van Waren worden belicht.

Directe aanleiding is de beschuldiging van directeur R. Tazelaar van de produktschappen voor Vee en Vlees en Pluimvee en Eieren dat de Keuringsdienst van Waren in juni bewust de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) niet heeft ingelicht over de besmetting van het door Nutricia gebruikte varkens- en rundvlees voor babyvoeding. De RVV was daardoor niet in staat vanaf dat moment gericht naar de besmetting te zoeken'', aldus Tazelaar.

Morgen zal Simons de uitkomst van het onderzoek melden aan de Tweede Kamer, die naar aanleiding van Tazelaars beschuldigingen om opheldering heeft gevraagd. Simons zei zaterdag dat de Keuringsdienst van Waren naar zijn mening geheel volgens de voorschriften heeft gehandeld.

Volgens Tazelaar betreft het bewust niet inlichten van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees de zoveelste poging van de Keuringsdienst van Waren om de RVV in diskrediet te brengen. De ministeries van WVC en Landbouw willen de twee keuringsdiensten samenvoegen. De Keuringsdienst van Waren neemt volgens Tazelaar elke gelegenheid te baat om de samenvoeging te voorkomen. Simons zei zaterdag dat de discussie over de reorganisatie van de inspectiediensten gescheiden moet worden gehouden van de Olvarit-affaire.

Bij de Nederlandse Consumentenbond zijn de opmerkingen van Tazelaar volstrekt in het verkeerde keelgat geschoten. “Tazelaar kan zijn kritiek volstrekt niet hard maken”, zegt M. Schuttelaar, coördinator voeding en milieu van de Consumentenbond. De Keuringsdienst van Waren heeft volgens de Consumentenbond “goed werk verricht”. Volgens de bond maakt de Olvarit-affaire duidelijk dat een onafhankelijk onderzoeksorgaan nodig blijft, maar heeft de Keuringsdienst van Waren deze zaak zeker niet om die reden in de publiciteit gebracht.