'RAF-lid Grams doodde zichzelf bij aanhouding'

BONN, 22 NOV. Alle tekenen wijzen erop dat RAF-verdachte Wolfgang Grams zichzelf, al dan niet opzettelijk, met zijn eigen wapen in het hoofd heeft geschoten op 27 juni 1993 in het station van het Noordoostduitse plaatsje Bad Kleinen.

Kruitsporen rond de wond en het beeld dat de kogelinslag achterliet, sluiten praktisch uit dat hij, toen hij al gewond op de rails van het station lag, van dichtbij is doodgeschoten door leden van een arrestatiecommando van de Duitse grenspolitie (de GSG-9). Het geheel ontbreken van zogenoemde (zeer kleine) sproeibloedresten op de kleding van die politiemannen sluit uit dat Grams door een van hen met zijn eigen wapen met een schot in het hoofd zou zijn gedood.

Tot deze conclusie komt het laboratorium van de politie in Zürich na een maandenlang onderzoek naar de toedracht van de dood van Grams. De conclusie, die zaterdag is bekendgemaakt door de officier van justitie in Schwerin, komt overeen met de uitkomst van een forensisch onderzoek van de universiteit van Münster. Overigens is het jasje dat Grams op 27 juni droeg in Zürich gestolen, maar dat zou volgens de plaatselijke politie gebeurd zijn nadat haar onderzoek was voltooid.

Bij de weken voorbereide arrestatie-actie in Bad Kleinen werd Grams' vriendin en medeverdachte, Birgit Hogefeld, aangehouden en kwam één GSG-9-man om het leven. Deze werd bij de achtervolging van Grams dodelijk getroffen door kogels uit diens Tsjechische pistool Ceska 75. Kort na de door vele coördinatiefouten gekenmerkte actie kwam het weekblad Der Spiegel met nieuws dat als een bom insloeg. Namelijk met de verklaring van een anonieme getuige, waarin het heette dat Grams door twee GSG-9-mensen was geëxecuteerd toen hij al gewond op de rails lag. Wat later, toen minister van binnenlandse zaken Rudolf Seiters (CDU) was afgetreden en procureur-generaal Alexander von Stahl was ontslagen, bleek uit nader onderzoek dat die getuige weliswaar een insider moet zijn, maar zelf geen ooggetuige kan zijn geweest, zoals het weekblad intussen min of meer heeft toegegeven. Het openbaar ministerie in Schwerin komt over twee maanden met een eindrapport.

    • J.M. Bik