Pet Shop Boys

Pet Shop Boys. Very (cd 7 89721 2)

De Engelse Pet Shop Boys slagen er met iedere nieuwe cd weer in luchtiger en vervliegender te klinken dan de vorige. Op de nieuwe cd Very schiet af en toe een kunstmatige klaroenstoot als bliksemschicht door het geluidspanorama van synthesizerwolken. Neil Tennant en Chris Lowe zingen als valse engelen en violen spelen bijna onhoorbaar hoog.

De Pet Shop Boys werden ooit bekend met het gestroomlijnde synthesizernummer West End Girls. Behalve dat ze daarna nog meer eigen hits schreven, lieten ze horen ook even makkelijk andermans nummers een Pet Shop-behandeling te geven, zoals U2's Where The Streets Have No Name en Always On My Mind van Elvis.

Op de nieuwe cd ontbreken covers. De plaat lijkt gemaakt als soundtrack voor een hedonistisch bestaan. Dat er van Very ook een geremixte - bijna geheel instrumentale - house-versie verkrijgbaar is onder de naam Very Relentless, is nogal overbodig. Very is een en al zorgeloze dansmuziek, gemaakt op een verzorgde manier. De strijkers zijn gespeeld door een echt orkest, en de snelle, tikkende ritmes zijn subtiel verweven met de instrumentatie in plaats van opdringerig vooraan in het geluid te staan, zoals bij veel moderne dansmuziek.

De Pet Shop Boys houden ook altijd een zekere mate van keurigheid. In het nummer Dreaming Of The Queen, komt de koningin op theevisite ('The Queen said I'm aghast/ love never seems to last'), en in I Wouldn't Normally Do This Kind Of Thing zingt Tennant besmuikt: 'I feel like taking all my clothes off/ dancing to the rites of spring/ and I wouldn't normally do this kind of thing'.

    • Hester Carvalho