Parijs houdt vast aan ferme aanpak PKK

PARIJS, 22 NOV. De Franse regering is van plan ferm te blijven optreden tegen in Frankrijk wonende Koerden met verzetsconnecties. Van de 77 Koerden die donderdag zijn aangehouden, zitten er nog 24 vast. Zeven van hen zijn voorgeleid wegens vermeende afpersingspraktijken onder Turkse en Koerdische bedrijven en bedrijfjes in Frankrijk. Begunstigde zou zijn de Koerdische verzetsorganisatie PKK.

Niet bekend

Zowel premier Balladur als minister van binnenlandse zaken Pasqua heeft in het weekeinde verklaard in geen geval toe te staan dat Frankrijk een uitvalsbasis voor terroristische acties wordt. In het land wonen 60.000 Koerden en 400.000 Turken.

De afgelopen dagen zijn op diverse plaatsen demonstraties en bezettingen tegen de aanhoudingen te zien geweest. Zaterdag heeft de politie de Nôtre Dame, in het hart van Parijs, ontruimd na een bezetting van twee uur. Na afloop zijn 133 van de 300 Koerdische demonstranten korte tijd aangehouden voor controle van hun identiteitspapieren. Een demonstratie die na de bezetting was gepland is door de politie in Parijs verboden. De kathedraal van Straatsburg is zaterdag vrijwillig ontruimd na een Koerdische bezettingsactie.

De advocaat van de gearresteerde Koerden, de mensenrechten-jurist Daniel Jacoby, heeft het verband veroordeeld tussen de recente acties tegen de Algerijnse 'integristes' en de nu aangehouden Koerden. In dat laatste geval is volgens de advocaat sprake van 'opgeblazen zaken', bij elkaar gesleepte verdenkingen, die geen ander doel hebben dan de Koerdische gemeenschap in Frankrijk te intimideren en het bewind in Turkije, dat de mensenrechten niet respecteert, te plezieren.

Minister van binnenlandse zaken Pasqua zei zondag dat een aantal buitenlandse organisaties misbruik maakt van Frankrijks gastvrijheid. “Zij gebruiken de bewegingsvrijheid die zij in Frankrijk bezitten om het land te veranderen in een uitvalsbasis voor terrorisme.”

Een van de advocaten van de gearresteerde Koerden heeft gezegd dat geen van de gevonden stukken een illegaal karakter heeft. Volgens de Franse politie zou een aantal Koerden, behalve sporen van het afpersingsproject, ook in het bezit zijn geweest van lijsten met namen, van een nationaal geldinzamelingsplan en van bewijzen van overmakingen uit Duitsland en Turkije.

    • Marc Chavannes