Nederlanders betrokken bij enorme hasj-smokkel

MADRID, 22 NOV. Twee Nederlanders zijn eind vorige week gearresteerd als verdachten in een omvangrijke hasj-vangst voor de Zuid-Spaanse kust.

De Spaanse douane-politie overviel een boot 18 mijl voor de kust bij Algeciras, waarin zich naar schatting veertig ton hasjiesj bevond. De vangst, die afhankelijk van het afzetgebied een straatwaarde heeft die kan oplopen tot meer dan een miljard gulden, is volgens de autoriteiten de grootste ooit in Spanje en de EG.

In totaal werden acht bemanningsleden gearresteerd, terwijl ze bezig waren met het overladen van de handel in een kleinere boot. Onder hen bevonden zich volgens de autoriteiten twee Nederlanders, de 28-jarige C.M. en de 29-jarige W. de S.. Daarnaast zijn de arrestanten afkomstig uit België, de Seychellen en Griekenland.

De boot waarop zij zich bevonden, de onder Frans-Antilliaanse vlag varende 'Brazzaville', was al sinds zijn vertrek uit Dakar het doelwit van een uitgebreide speuractie, waarbij helikopters, vliegtuigen en patrouille-boten werden ingezet. Officieel was het schip onderweg naar Bulgarije met een lading graan aan boord, maar de Spaanse politie was gealarmeerd door berichten dat er een grote hasj-smokkel op stapel stond. Bij de overval op de boot bleken de 21 containers volgepakt met hasj.

Volgens de douane is de lading waarschijnlijk in volle zee overgeladen in het ruim van de Brazzaville. Het zou daarbij gaan om een partij van onbekende kwaliteit en herkomst. Anders dan verwacht bleek de hasj bij een eerste inspectie niet uit Marokko afkomstig.

Nederland heeft in Spanje een zekere naam op het gebied van de smokkel van narcotica. Eerder deze maand bleek tijdens een proces rond een van de meest omvangrijke drugsbendes in Spanje dat Nederlandse guldens als belangrijkste betaalmiddel fungeerden. Volgens de verklaringen van een bankdirecteur van de Spaanse bank BBV in het Galicische dorpje Villagarcá de Arousa werden tassen met Nederlandse bankbiljetten omgewisseld tegen Spaanse peseta's. Het ging daarbij om tientallen miljoenen guldens.

Spanje geldt als het belangrijkste doorvoerland voor de Europese hasj-smokkel. Volgens cijfers van Interpol was het land vorig jaar goed voor veertig procent van de in beslaggenomen hasj binnen de EG. Het gaat daarbij vooral om hasj afkomstig uit Marokko.

    • Steven Adolf