Mislukken van fusie KLM stelt beleggers teleur

AMSTERDAM, 22 NOV. Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben beleggers vanmorgen teleurgesteld gereageerd op het afketsen van de fusie van KLM met SAS, Swiss Air en Austrian. Het aandeel van KLM stond vanmiddag rondom het middaguur op 38 gulden, 2,50 gulden lager dan het slot van vrijdag op 40,50 gulden.

AMSTERDAM De afgelopen maanden was de koers van KLM gestegen van een dieptepunt op 23,10 gulden tot een recent hoogste punt van het jaar op 44 gulden. De vrolijkere kijk van beleggers op KLM werd onder meer ingegeven door de fusie-besprekingen, die getooid waren met de naam Alcazar. “Het doorgaan van de fusie was al verwerkt in de koers. Nu het niet doorgaat is een dalingen van enkele procenten een gepaste reactie”, zei een handelaar vanmorgen. Na de opening van de handel dook de koers naar een dieptepunt van 37 gulden, maar wist in de loop van de ochtend een gulden terug te winnen.

Behalve dat de toekomst van KLM door het afketsen van de fusie meer ongewis is geworden, komt er nu ook een emissie boven de markt te hangen. “Eerder dit jaar is er al over gesproken, maar het lijkt nu wat concreter te worden. Ik denk dat dit in de loop van dit jaar nog behoorlijk gaat spelen bij beleggers”, zei een handelaar. Volgens analisten heeft KLM ongeveer 500 miljoen tot 1 miljard gulden nodig om het vermogen te versterken. Een kapitaalsuitbreiding met een half miljard betekent een verwatering van de winst met 25 procent.

Ook Hoogovens speelde een al eerder aangekondigde emissie vanmorgen parten. Het staal- en aluminiumconcern maakte details bekend over de emissie van 8,3 miljoen nieuwe certificaten. Tijdens een toelichting op de plannen werd duidelijk dat het welslagen van de emissie min of meer de toekomst bepaalt van het bedrijf. Kennelijk waren beleggers daar niet gerust op: de koers daalkde met 1,80 gulden 43,20 gulden.

KLM en Hoogovens waren de opvallendste verliezers op een zeer mat Damrak, dat met een algemene koersdaling in de pas liep met de ontwikkeling op buitenlandse beurzen. Volgens handelaren namen veel spijtoptanten afscheid van het fonds. Bovendien kwam de klap nog eens extra hard aan doordat de markt in haar geheel flink achteruit moest. De EOE-index van de 24 meest verhandelde aandelen daalde met 6,7 punten tot 374,81 punten. Londen opende eerder al direct twintig punten lager. Op de beurs van Milaan tuimelden de koersen na de verliezingsuitslag met 2,26 procent, doordat de politieke situatie in Italië nog onzekerder is geworden door de vernedering van de vroeger dominante christen-democraten.

De andere internationals moesten ook een stapje terug doen. Akzo daalde zestig cent op 173,60 gulden, Unilever 2,20 gulden op 209,70 gulden, Philips zes dubbeltjes op 38,50.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zijn de aandelenkoersen vanmorgen in elkaar geklapt door de grote onzekerheid over de economie van Japan. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 556 punten tot een niveau van 17.384 punten. Investeerders in Japan wachten op aanvullende maatregelen van de regering, waarmee de zwakke economie moet worden opgepept. Verwacht wordt dat de regering de inkomensbelasting zal verlagen en een oplossing zal presenteren voor de slechte leningen die banken in de jaren tachtig hebben verstrekt aan het bedrijfsleven. In afwachting daarvan deden beleggers hun stukken van de hand, terwijl automatische verkoopprogramma's de verkoopgolf verder versterkten.