Markt krijgt geen vat op Russisch Oud en Nieuw

MOSKOU, 22 NOV. Sommige zaken blijven te belangrijk om ze aan de werking van de vrije markt over te laten, en in Rusland is de viering van oud- en nieuw daar één van.

Het gemeentebestuur van Moskou heeft de winkels in de Russische hoofdstad gelast hun etalages “niet later dan 1 december te versieren met kunstbomen en nieuwjaarsversieringen”. In hetzelfde besluit krijgen twee drankfabrieken opdracht de komende zes weken ten minste 2,5 miljoen flessen champanskaja te produceren. Verder moet de Kristall-fabriek ten minste 200.000 flessen wodka leveren. De meerderheid van de aandelen van betrokken bedrijven is nog in handen van de staat.

Het besluit is nodig om tekorten te voorkomen, zo zei Valentina Suchova, de ambtenaar die is belast met de uitvoering van het besluit, tegen The Moscow Times. Vorig jaar was de vraag naar de Russische champagne in december zo groot dat malafide producenten champagneflessen met water hadden weten te verkopen.

Ook vorig jaar probeerde de overheid overigens de feestelijkheden te begeleiden. Er gold toen een verbod om champagne vanuit Moskou naar elders in Rusland te vervoeren. Het verbod werd gecontroleerd door de politie, die op de uitvalswegen vrachtwagens aanhield en onderzocht. Dit jaar wordt vertrouwd op de hogere prijzen in Moskou. Tot een verbod op 'uitvoer' naar de provincie zal het niet komen, aldus Suchova. De fabrieken hoeven volgens haar alleen “het plan te vervullen”.