Limburgse steden meest in trek bij drugstoeristen

DEN HAAG, 22 NOV. De gemeenten Venlo en Maastricht zijn het meest in trek bij drugstoeristen.

Met enkele honderden per dag komen Duitsers, Belgen en Fransen er hun drugs kopen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Drugstoerisme in de grensstreek' van het Amsterdamse Bureau Onderzoek en Statistiek (O&S). Nederland is vooral aantrekkelijk wegens de lage prijs en goede kwaliteit van de drugs en de aanwezigheid van coffeeshops. De vlucht voor justitie in eigen land speelt volgens onderzoeker D. Korf van O&S nauwelijks een rol. Volgens Korf komt drugstoerisme in alle onderzochte grensplaatsen voor, maar is er een verschil in vraag naar soft- en harddrugs. Venlo en Breda blijkt vooral bij softdrugliefhebbers in trek, Arnhem wordt voornamelijk door harddrugsgebruikers bezocht en Maastricht trekt beide groepen. 'Harddrugstoeristen' komen vaker terug dan de 'softdrugstoeristen'; 54 procent 'pendelt' ,tegenover 21 procent van de softdrugstoeristen. Uit het onderzoek blijkt verder dat de drugstoeristen een belangrijk deel (68 procent) van de weekeinde-omzet van de coffeeshops voor hun rekening nemen.