Koning Leka I niet welkom in Albanië

TIRANA, 22 NOV. De Albanese regering heeft zaterdagochtend een eind gemaakt aan een onaangekondigd bezoek van koning Leka I van Albanië aan zijn vaderland.

Leka landde vrijdagavond aan boord van een privé-vliegtuig op het vliegveld van Tirana. Hij werd op het vliegveld aangehouden toen hij niet in het bezit bleek van een geldig paspoort: het zijne draagt nog het opschrift 'Koninkrijk Albanië'. Na zeven uur kreeg Leka te horen dat hij niet welkom was, waarop hij weer vertrok, “diep gekwetst”, zoals een lid van zijn gezelschap zei. Leka is de enige zoon van koning Zog, die in april 1939 na de Italiaanse invasie in Albanië zijn land in grote haast ontvluchtte. Dat gebeurde 30 uur nadat Leka was geboren. Zog en Leka zijn sindsdien nooit meer naar Albanië teruggekeerd. Zog overleed in 1961 in Parijs; sindsdien noemt Leka zich koning van Albanië. De Albanese regering liet gisteren weten dat Leka welkom is in Albanië, maar uitsluitend als privé-burger en niet als koning. (AP)