In twee dagen honderdduizend bezoekers Louvre

PARIJS, 11 NOV. Meer dan 100.000 mensen hebben het afgelopen weekeinde gebruik gemaakt van de mogelijkheid de nieuwe Richelieu-vleugel van het Louvre gratis te bezoeken.

Sommigen hadden er twee uur buiten wachten in de kou voor over. Dank zij de uitbreiding met het gebouw dat voorheen het ministerie van financiën herbergde, beschikt het museum nu over 60.000 vierkante meter, twee keer zoveel als voorheen. Na voltooiing van de door de Japans-Amerikaanse architect I.M. Pei geleide renovatie, die in 1983 begon en ruim 2 miljard gulden heeft gekost, werd het museum vorige week donderdag geopend door president Mitterand. Het voornemen het museum zaterdag voor de speciale gelegenheid tot middernacht open te houden, werd doorkruist door een, naar achteraf bleek, loze bommelding. Op last van de politie werden de deuren om half tien 's avonds gesloten, waarna het museum werd doorzocht. Om de stroom belangstellenden in goede banen te kunnen leiden, sloot het museum zondag om half vijf in plaats van zes uur 's middags.