Guns n' Roses

Guns n' Roses: The Spaghetti Incident (Geffen/BMG 24617)

Het gaf natuurlijk te denken, dat Guns n' Roses na het succesvolle debuut Appetite For Destruction steeds vaker greep naar liedjes van anderen. Na Live And Let Die van Paul McCartney en Bob Dylans Knocking on Heavens Door is ook de nieuwe cd The Spaghetti Incident gevuld met coverversies. De nadruk ligt op de punk- en hardrocknummers die model stonden voor de snerpende glitterrock waarin Axl Rose en consorten zich specialiseren, van The Stooges' Raw Power tot het nihilistische I Don't Care About You van de obscure Californische hardcoregroep Fear.

Om verschillende redenen is The Spaghetti Incident de meest onderhoudende cd die Guns n' Roses tot nu toe maakte. Ten eerste ontbreken dubieuze teksten als het racistische One In A Million en blijft het bij een vrolijke terugblik, waarbij het ten onrechte aan The Sex Pistols toegeschreven Black Leather mag gelden als het toppunt van vreugdevol onbenul.

Bovendien neemt het speenvarkentje Axl Rose slechts de helft van de leadvocalen voor zijn rekening, en wordt zijn door merg en been snijdende gilstem afgewisseld door de minder opdringerige zang van bassist Duff McKagan. Diens roerende eerbetoon aan de junkiegitarist Johnny Thunders in de ballade You Can't Put Your Arms Around A Memory eindigt in schuttingwoorden en verwensingen, waarna Axl Rose nog een paar keer lekker hard 'fuck you!' mag roepen. Zelfs nu de creatieve bron is opgedroogd, blijft Guns n' Roses het grappigste barbandje ter wereld.

    • Jan Vollaard