Duitsland werkt mee aan pantserwagen

LUXEMBURG, 22 NOV. Nederland en Duitsland gaan samen een licht gepantserd voertuig voor de landmacht ontwikkelen, onder meer bestemd voor het Duits-Nederlandse legerkorps. Vanochtend werd daarover in Luxemburg een principe akkoord gesloten tussen staatssecretaris Frinking van defensie en zijn Duitse ambtsgenoot Jörg Schönbohm.

Het gaat om een licht vierwielig verkennings- en bewakingsvoertuig, uitgerust met een mitrailleur en geavanceerde waarnemings-apparatuur. Met de order is voor Nederland 200 miljoen gulden gemoeid. Nederland wil 288 stuks bestellen, de Bondsrepubliek 165. Het ontwikkelingswerk zal door beide landen op fifty-fifty basis worden verdeeld.

Over de technische eisen aan het voertuig is zeven jaar lang tussen Nederland en Duitsland onenigheid geweest. Dit najaar is er tenslotte een ambtelijk akkoord bereikt, dat vanochtend in de marge van een ministerraad van de West Europese Unie politiek is bezegeld.

De Nederlands-Duitse combinatie DAF Special Products/Wegmann en de Duitse onderneming Mercedes/Krauss-Maffei gaan beide een testvoertuig ontwikkelen. Een gezamenlijk Nederlands-Duitse beoordelings commissie zal dan de prototypes beoordelen en een keuze maken.