Drie Franse daklozen dood

PARIJS, 22 NOV. De vroeg ingevallen vorst heeft dit weekeinde drie daklozen in Frankrijk het leven gekost. De Oostenrijker Robert Stinauer, hier gefotografeerd langs de Seine, niet ver van de Nôtre Dame, behoort daar niet bij. Hij is een van de velen die zich met kartonnen dozen beschermen tegen de kou.

Bij min zeven graden bevroor een dakloze dit weekeinde op de Quai Simenon in La Rochelle. Zaterdag werd een 46-jarige dakloze in Les Mureaux (Yvelines) levenloos aangetroffen door voorbijgangers. Hij 'woonde' al twintig jaar in de straat waar hij in zijn slaap bevroor. Zondag werd bij de haven van Marseille een derde dakloze dood gevonden.

Premier Balladur en andere ministers hebben hun afschuw uitgesproken. De minister van gezondheid en stadsontwikkeling, Simone Veil, wil versneld haar actieplan voor het bouwen van opvangcentra doorvoeren. Volgens het actieplan zullen er 3.500 nieuwe opvangplaatsen in de regio Parijs komen, naast de 8.000 al bestaande. In de andere grote steden komen er nog eens 1.500 bij.

De Parijse ondergrondse heeft een niet meer in gebruik zijnd metrostation in de buurt van de Place de la République vanaf acht uur 's avonds opengesteld voor daklozen, opdat zij bij temperaturen boven het vriespunt de nacht kunnen doorbrengen. (Foto Reuter)