De weg naar de top in Europa begint voor Brinkhorst onderaan

De stormloop van Laurens Jan Brinkhorst naar de top stuit op hindernissen. Brinkhorst, 56 en ooit D66-fractieleider, is nu directeur-generaal milieuzaken bij de Europese Commissie in Brussel. Maar hij is ook kandidaat-lijsttrekker van D66 bij de Europese verkiezingen van volgend jaar. Hij moet het daarbij opnemen tegen zittend Europarlementariër Jan Willem Bertens.

Voor Brinkhorst is de route duidelijk: eerst lijsttrekker worden en daarna is hij beschikbaar als de fractieleider van de Liberalen in het Europarlement, zo heeft hij via de Telegraaf laten weten. Eind vorig jaar zei hij “beschikbaar te zijn” voor een ministerspost in een nieuw Nederlands kabinet maar dat idee heeft hij inmiddels verruild voor de Europese ambitie. Maar er verschijnen hindernissen want begin volgend jaar verlaat Brinkhorst de Europese Commissie. Beter gezegd: de Commissie heeft hem “verzocht” zijn functie vroegtijdig op te geven. Officieel met het oog op het politiek profiel van Brinkhorst. Maar, zo voegen bronnen in Brussel en Straatsburg er aan toe, noodgedwongen. Colette Flesch, directeur-generaal bij de Commissie en tevens kandidaat voor het Europarlement, blijft gewoon tot de verkiezingen op haar post. De Luxemburgse hoeft, ondanks politiek profiel, niet weg.

De voorzitter van de milieucommissie in het Europarlement Ken Collins is niet verbaasd over het vroegtijdige vertrek van Brinkhorst. “Hij kan absoluut niet opschieten met zijn commissaris, de Griek Yiannis Paleokrassas, en hij is ook altijd op reis”, zegt Collins. De Schotse Labourafgevaardigde heeft officieel geklaagd over het optreden van Brinkhorst. “Hij maakt zichzelf belangrijk en gaat ruw om met het Europarlement”, zegt Collins. “Ik vind hem overambitious. Hij moet eerst maar leren hoe het Europarlement werkt”.

Gijs de Vries, leider van het VVD-smaldeel in Europa, is sceptisch over de wens van Brinkhorst om fractieleider te worden. D66 is niet eens lid van de Europese Liberalen (ELD), en Bertens zit “als geestverwant” in de fractie. “Wij stellen het verkiezingsprogram op en D66 mag zich daarbij aansluiten”, zegt De Vries. Van hem mag de nieuwe Euro-groep van D66 weer bij de liberalen komen maar de fractieleider moet uit een partij komen die ELD-lid is. “Het is toch staatsrechtelijk niet zuiver als Brinkhorst beschikbaar is zonder dat D66 lid is van de ELD”. Het argument moet D66 aanspreken, ergo: Laurens-Jan moet in Straatsburg onderaan beginnen. (DJE)

    • John Kroon
    • Kees Versteegh