De voornaamste affaires met zwart voetbalgeld

Een overzicht van de belangrijkste zwart-geldaffaires in Nederland.

1981: De fiscus legt MVV een voorlopige aanslag op van acht ton. De club heeft gedurende vijf jaar geen belasting en sociale premies afgedragen voor onkostenvergoedingen, verhuiskosten en hand-en tekengelden.

1983: FC Utrecht wordt beticht van belastingontduiking en recette-fraude. Bestuurslid en initiatiefnemer Bartelds krijgt een boete van 2000 gulden, zijn collega's gaan wegens gebrek aan bewijs vrijuit. Trainer Han Berger en zes ex-spelers krijgen een boete en voorwaardelijke straffen opgelegd.

1983: Dé Stoop, voorzitter van FC Amsterdam, wordt aangehouden wegens valsheid in geschrifte.

1985: De penningmeester van Roda JC krijgt een boete van 1500 gulden en een maand voorwaardelijk. Hij heeft geld ontvangen voor administratieve werkzaamheden. Sommige spelers betalen een naheffing. Manager Coerver wordt vrijgesproken.

1989: De Amsterdamse officier van justitie gaat over tot strafvervolging bij Ajax wegens valsheid in geschrifte en belastingontduiking. De club krijgt een boete van 2 miljoen gulden, waarvan 1 miljoen voorwaardelijk. Direkteur Van Eijden blijft veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk en een boete van 60.000 gulden.

1989: De FIOD neemt de administratie van FC Groningen in beslag. Voorzitter Renze de Vries wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden wegens zwarte betalingen aan spelers.

1991: De FIOD beticht RKC van valsheid in geschrifte en zwart-geldbetalingen in de periode tussen 1984 en 1990.