Cyrano in New York koeltjes ontvangen

NEW YORK, 22 NOV. Cyrano, de eerste Nederlandse musical die op Broadway wordt uitgebracht, is door de Amerikaanse pers gereserveerd ontvangen. Ben Brantley, de recensent van de invloedrijke New York Times, noemt de show een uittreksel van het negentiende-eeuwse toneeldrama van Edmond Rostand, met bezienswaardige scenes en fraaie kostuums, maar met een dramaturgische versimpeling die de intrige niet ten goede komt.

De recensent van het Amerikaanse persbureau AP vergelijkt de voorstelling met 'muzikaal behang' rondom een 'beknopte, getrouwe, maar niet opwindende versie van het origineel'.

“Dit is een kritiek die geen run op de kassa zal veroorzaken”, reageert producent Joop van den Ende. “We moeten nu een extra publiciteitsbudget aanspreken om de show er doorheen te trekken.” Volgens zijn voorlopige prognose kan Cyrano tot eind dit jaar worden doorgespeeld.

In de voorverkoop voor de komende weken zijn intussen voor 700.000 dollar aan toegangskaarten verkocht, maar de wekelijkse kosten bedragen 300.000 dollar. “Nu begint pas het echte gevecht”, aldus Van den Ende.

De première was gisteravond, mede door een ruimhartig uitnodigingsbeleid, voor bijna de helft een Nederlandse aangelegenheid. Tot de aanwezigen behoorden minister d'Ancona (WVC), de Nederlandse ambassadeurs bij de Verenigde Naties en in Washington, een groot aantal RTL-vedetten, vertegenwoordigers van publieke omroepen en de sponsors, onder wie ook John de Mol, de grootste concurrent van Van den Ende als tv-producent.

Zij begroetten hoofdrolspeler Bill van Dijk bij diens eerste opkomst met een ovationeel applaus.

    • Henk van Gelder