Compromis in Nigeria over brandstofprijzen

LAGOS, 22 NOV. De bevolking van Nigeria heeft vandaag het werk hervat na een nationale staking tegen een verhoging van de brandstofprijzen, die een week heeft geduurd. De prijsverhoging was afgekondigd door interimpresident Shonekan, die vorige week aftrad. Gisteren bereikte het Nigeriaanse vakverbond NLC een compromis met het nieuwe staatshoofd, generaal Abacha, over een gedeeltelijke terugdraaiing van de verhoging. Het NLC riep vervolgens zijn leden op weer aan het werk te gaan.

De militaire regering en het NLC gaven een gezamenlijke verklaring uit waarin de nieuwe brandstofprijzen bekendgemaakt werden. De benzineprijs, die onder Shonekan steeg van 0,70 naira naar vijf naira per liter, wordt verlaagd naar 3,25 naira (ongeveer dertig cent). Ook de prijzen van diesel en kerosine, de huishoudolie van de allerarmsten, kwamen ergens tussen de prijs van Shonekan en de oorspronkelijke prijs in te liggen. Het communiqué gaf aan dat ook de tarieven van het openbaar vervoer, die vorige week werden verdubbeld, weer dienden te worden verlaagd.

Generaal Abacha nam vorige week de macht over van interim-president Shonekan, die in augustus benoemd was door de militaire president Babangida. Aanvankelijk bestond de hoop dat Abacha de winnaar van geannuleerde verkiezingen in juni, Moshood Abiola, president zou maken, maar in plaats daarvan verbood hij onmiddellijk na zijn aantreden elke politieke activiteit en ontbond alle democratische instellingen, waaronder het parlement. De leden van de senaat hebben inmiddels te kennen gegeven dat zij weigeren op te stappen. Abacha's woordvoerder Chijuka zei gisteren dat de regering niet de bedoeling heeft “voor eeuwig aan de macht te blijven”.

Abacha ontmoette het afgelopen weekeinde de ambassadeurs van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan en Egypte. Volgens Chijuka kregen zij te horen dat de machtsovername door de militairen noodzakelijk was om te voorkomen dat Nigeria zou afglijden naar een situatie waarin “we elkaar zouden afmaken”. Deze woorden leken een verwijzing naar een schisma in het Nigeriaanse leger en gaven nieuw voedsel aan geruchten als zou Abacha's machtsovername een poging zijn een staatsgreep door een deel van het leger te voorkomen. In 1967 resulteerde onenigheid in het leger in een burgeroorlog die meer dan een miljoen levens kostte.

Aanhangers van Abiola gaven gisteren de schuld van de nieuwste ontwikkelingen aan het opportunisme van de burgerpolitici, die niet kordaat genoeg hadden opgetreden om werkelijk vrije verkiezingen van de grond te krijgen. Een hoge vertegenwoordiger van Abiola's Sociaal-Democratische Partij, Bola Babatope, stak zelfs de hand in eigen boezem. “De SDP kon de eigen belangen niet helder krijgen, en haar belangrijkste leiders hebben de politieke overwinning wegonderhandeld”, aldus Babatope. (Reuter, AP)