BTMSQ

Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet: Saxhouse (WORKS KFWCD -143). Distributie: Knitting Factory Nederland 020 420 3658

Het Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet, deze week in Nederland, ontleent zijn naam aan een saxofoniste die in de jaren '40 als man door het (muziek)leven gegaan schijnt te zijn. Met weinig succes blijkbaar; de naam Billy Tipton komt in geen enkel naslagwerk voor, zelfs niet in Sally Placksins Jazzwomen, 1900 to the Present.

Het uit Seattle afkomstige kwartet zou best eens meer bijval kunnen gaan oogsten want de debuut cd Saxhouse klinkt heel aardig. De met handgeklap ingezette Big Beat is een vrolijke opener, waarna het allerlei kanten uitgaat: romantische voordrachtstukjes in de Franse saxofoontraditie, dansie-dansie in Zuidafrikaanse kwela-stijl en bewerkingen van Oosteuropese melodietjes.

De muzikale leider van het BTMSQ is zonder twijfel altiste Amy Denio die niet alleen bijna alles arrangeerde maar ook drie eigen stukken bijdroeg. De sfeervolste daarvan is het op een doedelzak-achtige 'drone' steunende I will be sad dat goed in een documentaire met veel wind en rotsen zou passen. Alle stukken zijn kort, uitgezonderd het collectief bedachte Bus Horn Concerto, een suite-achtig werk waarin de delen met straatgeluiden aan elkaar zijn gelijmd. Op de cd wordt het BTMSQ heel effectief door een drummer ondersteund, of dat tijdens de komende concerten ook gebeurt, is niet duidelijk.

    • Frans van Leeuwen