Blauwbekkend publiek verliezer in Gronings stadion

GRONINGEN, 22 NOV. De strijd tussen Koning Winter en Koning Voetbal werd gistermiddag in het Groningse Oosterpark-stadion ogenschijnlijk in het voordeel van de laatste beslist. Ondanks ijzige temperaturen tussen de -5 en -10 graden woonden 14.577 toeschouwers het duel bij. Aan de kassa's van het Oosterpark-stadion gingen gisteren nog drieduizend toegangsbewijzen van de hand. De stille hoop van de door financiële zorgen gekwelde clubleiding dat veel voetballiefhebbers van de amateurcompetitie, die wel stil lag, naar het Oosterpark zouden komen was werkelijkheid geworden.

De mensen wisten kennelijk niet waaraan ze begonnen. Nu ontspon zich op het veld toevallig in de eerste helft een heel aardige wedstrijd, die aanvankelijk hartverwarmend werkte. Tot Ajax na rust in een razendsnel tempo een einde maakte aan de ambities van de Groningers. Toen merkten ze pas hoe koud ze 't hadden, de duizenden die op de staantribune meer dan negentig minuten al huppend probeerden warm te blijven. Bij 4-0 voor Ajax zagen ze hun vergissing in en trokken ze ver voor tijd massaal naar de behaaglijke huiskamer.

Terecht suggereerde Ajax-trainer Louis van Gaal dat de deelneming van Oranje aan het WK voetbal en het krappe competitieschema er wel eens de oorzaak van kan zijn dat in Zeist met minder strenge ogen wordt gekeken naar de omstandigheden van een eredivisiewedstrijd. De clubs moeten sinds kort op de speeldag voortdurend contact houden met de KNVB over de staat van het veld. Naar de situatie op de tribune wordt al helemaal niet meer gekeken. De toeschouwer mag van de bond blauwbekken tot hij of zij erbij neervalt.

Het is een situatie die pleit voor een kleinere eredivisie, maar in het nieuwe beleidsplan betaald voetbal wordt die beslissing weer vooruit geschoven. Van Gaal: “In principe vind ik dat je onder deze omstandigheden geen topvoetbal mag bedrijven. Je bent er om het publiek te vermaken en dat moest nu te veel lijden onder de koude. Maar ik heb er begrip voor dat de bond met een WK voor de deur wedstrijden minder snel afgelast. Vanaf maart kunnen wij midweeks ook niet meer inhalen.”

Van Gaal verbaasde vervolgens met zijn opmerking dat het harde veld niet in het voordeel was geweest van Ajax. Op een gladde bodem zou je verwachten dat technisch begaafde voetballers met een enkele schijnbeweging hun tegenstanders uit balans kunnen brengen. Als de balcontrole maar goed is. Milko Djurovski bewees dat in de eerste helft toen hij als in zijn beste dagen voor gevaar zorgde. Maar de rest van FC Groningen moest het toch hebben van wilskracht. “Dat was ons enige wapen tegen Ajax”, aldus collega Theo Vonk. Van Gaal wees hem terecht. “Het spel van ons is gebaseerd op een hoge balcirculatie. Minder getalenteerde ploegen gaan op zo'n veld altijd het leer naar voren trappen. Dat is moeilijk te verdedigen. Want je glijdt snel uit.”

Misschien zocht Van Gaal wel voor een excuus voor het matige spel van Ajax in de eerste helft. Groningen had toen zelfs de beste kansen op een doelpunt. Keeper Van der Sar moest Ajax verschillende keren uit een benarde situatie redden. Het was opvallend dat Finidi George nog het minste last van de koude en het veld leek te hebben. De Nigeriaan had in een trainingskamp van het nationale elftal in 1991 in Nederland al eens dit soort barre omstandigheden meegemaakt. Maar het was voor hem toch de eerste keer in zijn leven dat hij op een witte grasmat voetbalde. Het eerste echte pak sneeuw moet een openbaring voor hem worden, want dat heeft hij in werkelijkheid nog nooit meegemaakt.

Ajax had zich heel bewust op de winterse condities voorbereid. Alleen George en Seedorf waren gehuld in een maillot. Maar ze speelden bijna allemaal met handschoenen en sneeuwschoenen. Dit schoeisel heeft ribbels of een grote hoeveelheid kleine nopjes. Op de training was met bepaalde oefenvormen ook al rekening gehouden met een soort toendra als voetbalveld. Danny Blind: “We hebben voor het doel wat patronen uitgeprobeerd. Normaal zie je dat de verdedigende partij dan de sterkste is. Nu was dat de aanvallende groep. Ik ben dan ook van mening dat de aanvallers in het voordeel zijn op een glad en hard veld. Daarom had ik in het begin misschien wat moeite met Djurovski. Je probeert hem zoveel mogelijk op afstand te houden. Ik vind dat alleen een middenvelder het risico mag nemen om zo'n speler de bal af te pakken.”

Ajax herstelde zich in de tweede helft maar kroop kort na rust nog een keer door het oog van de naald. Berthil ter Avest miste een levensgrote kans na een listig hakje van Djurovski. Toen zonk bij het labiele Groningen de moed in de schoenen. Na de openingstreffer van Clarence Seedorf liet de ploeg van Theo Vonk zich geheel overrompelen. Aangezien concurrent Volendam geen spaan heel liet van MVV komen de noordelingen nu angstvallig dicht bij de rode streep.

Het zal het gezondmakingsproces van de club niet bevorderen. Groningen wil met een aandelen-emissie 2,5 miljoen gulden binnenhalen. Het streven is erop gericht om voor 1 januari anderhalf miljoen gulden in kas te hebben. Dat lijkt te lukken, want er is inmiddels voor een miljoen gulden aan aandelen verkocht. Volgens directeur Nantko Post is daarmee de liquiditeitsdruk opgeheven. Hoe fase twee echter afloopt valt met geen mogelijkheid te voorspellen. Het is opmerkelijk dat een club met zo'n hondstrouwe aanhang en een waslijst aan sponsors dit seizoen toch nog in de financiële problemen is geraakt.

Post wijt dat aan investeringen die zijn gedaan in de verbouwing van de hoofdtribune en het aanbrengen van voorzieningen voor sponsors. “We willen nu een buffer opbouwen voor de toekomst. Op die grote toeschouwersaantallen moet je je trouwens niet verkijken, want een seizoenkaart voor de staantribune heb je bij ons al voor zestig gulden.”

FC Groningen is nog op zoek naar een bestuur dat naast de raad van commissarissen moet gaan functioneren. Renze de Vries schijnt plannen uit te broeden voor een come-back. Maar alles staat en valt met de uitkomst van de cassatie bij de Hoge Raad. Voorlopig moet de ex-voorzitter nog acht maanden gevangenisstraf uitzitten naar aanleiding van het ontduiken van 2,2 miljoen gulden loonbelasting en sociale premies.

    • Erik Oudshoorn