BJORN AGAIN OVER 900 x ABBA

Bjorn Again treedt vanavond op in discotheek iT in Amsterdam. De deuren gaan open om 22.00 uur, de show begint om 1 uur.

“We beginnen onze optredens het liefst met Waterloo. Dan zie je de zaal exploderen. Iedereen danst en zingt mee. In de kleedkamer warmen we ons op met Arrival. Dat is instrumentaal, ja, maar we zingen mee met de doedelzakken. Hoezo, een afschuwelijk nummer? Het is prachtig. Alles van Abba is prachtig.”

De Australische cover-band Bjorn Again tourt sinds 1989 met een repertoire dat uitsluitend bestaat uit nummers van Abba. Hits als Dancing Queen, S.O.S., Mamma Mia en The Winner Takes It All worden uitgevoerd door twee dames en twee heren die zich niet alleen Bjorn, Benny, Frida en Agnetha noemen, maar er ook net zo uit zien. Begin volgend jaar verschijnt Bjorn Agains eerste cd. Hieropstaan geen Abba-songs, maar wel hits uit de jaren zeventig, zoals Yes Sir I Can Boogie en Black Is Black. Dankzij Bjorn Again (en Erasure's Voulez Vous) was de belangstelling voor Abba zo toegenomen dat vorig jaar verschillende Greatest Hits-cd's van de groep werden uitgebracht.

Frida: “We hebben nu ongeveer negenhonderd keer opgetreden. Overal ter wereld, op alle grote festivals. Wij maken de muziek van Abba compact. We voeren het uit met vier muzikanten en een sequencer voor de orkestpartijen. Abba zelf heeft een paar keer met een echt orkest opgetreden. Dat is wel mooi, maar niet zo praktisch. Met onze uitrusting kunnen we overal terecht.”

Agnetha: “Abba heeft zoveel hits gemaakt. We zouden makkelijk drie uur kunnen vullen. Er zijn voor ons nog steeds nummers om in te studeren.

Frida: “Mijn lievelingsnummer is Chiquitita. Dat is zo gevoelig. Bjorn houdt het meest van S.O.S. en Agnetha van Money, Money, Money. Het publiek vindt alles mooi. Als we spelen voor een overwegend homoseksueel publiek wordt er wel altijd het hardst geroepen om Dancing Queen.”

Benny: “Geef mij maar Smells Like Teen Spirit van Nirvana.

Bjorn: “Onlangs hebben we Bjorn en Benny van Abba ontmoet, in hun studio in Stockholm. Ze waren wat ouder en dikker dan Benny en ik, maar verder waren we identiek. Ik vond het eng om Bjorn een hand te geven, ik dacht dat er iets heel raars ging gebeuren. Dat de vonken van zijn hand zouden slaan en ik dan in het niets oploste. Maar er gebeurde helemaal niets. Ze waren gewoon vriendelijk en Benny zei dat we er vooral mee door moesten gaan. Tja, wat wil je, dat zou ik ook zeggen tegen degenen die zoveel goeds doen voor mijn bankrekening.”

Frida: “In Australië zijn ontelbare coverbands. Dat komt natuurlijk doordat het zo ver weg ligt dat veel groepen er nooit komen. Dan richten we gewoon onze eigen The Cure op. Sinds ons succes zijn er wel heel veel covergroepjes gekomen. Op het moment zijn het er rond de tachtig. Er is één Doors en er zijn drie AC/DC's. Het is natuurlijk vaak pure geldzucht. Voor ons is dat anders. Het heeft haast iets mystieks, het werk van Abba voort te zetten. Het is een roeping.”

    • Hester Carvalho